Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bristvaran blev till en egen tidning

Maria McShanes dotter ville, precis som mamma, läsa nyheter vid frukostbordet. Utan barnvänliga alternativ fanns bara en lösning – skapa materialet själv. Sydsvenskan hakade på i samarbetet, och sedan igår finns första numret av Minibladet.

Maria McShaneBild: Bo Johansson
Trots att bokhyllan hemma i Tygelsjö var välfylld ville dottern Alma titta i en tidning. I brist på bättre alternativ gav Maria McShane henne ett av de färgglada reklambladen som brukar följa med morgontidningen.
– En dag när vi var och handlade märkte jag hur lilla Alma, då 3,5 år, kände igen butikkedjans namn från reklambladet hon hade tittat, säger Maria McShane som där och då bestämde sig för att det fick vara nog med reklamblad till frukosten.
För att kunna erbjuda sitt och andra barn i Sverige en bättre läsupplevelse bestämde hon sig för att skapa en barnvänlig tidning. Maria påpekar att hon är långt ifrån en supermamma, däremot är hon ganska bra på att upptäcka och identifiera behov. Att hon dessutom brinner för pedagogiska frågor och har arbetat med läsutveckling större delen av sitt yrkesverksamma liv var ytterligare något som fick tankarna om en barntidning att växa sig starka.
Maria McShane började omgående fila på sin idé. Hon uppvaktade Sydsvenskan, som hakade på i utvecklingsarbetet och nu blir först med att erbjuda Minibladet, med nyhetsmaterial för barn som en viktig del av innehållet. Målet för både Maria McShane och Sydsvenskan är att locka barnen till läsning.
– Trots att jag tidigt hade en ganska tydlig bild över vad det var som jag ville skapa har arbetet med tidningen tagit tid. Men tanken på att ge upp planerna har aldrig fått fäste. Jag har tidigare varit delaktig i projekt av olika slag och lärt mig att envishet krävs för att ro projekten iland, säger Maria McShane.
För tre år sedan startade hon företaget Läs och Lär AB. I våras fick projektet startstöd av Kulturbryggan, regeringens nya stödform inom kulturområdet.
Att tidningen nu äntligen är färdig och redo att möta sina läsare känns både nervöst och fantastiskt. Pappersversionen kom med Sydsvenskan igår, och mycket mer finns att utforska på Sydsvenskan.se/minibladet.
– Det har tagit lång tid att få det hela i rullning. Jag blir pirrig i magen när jag tänker på att vi äntligen kan dra igång, säger Maria McShane som i dagarna kan erbjuda sin dotter en egen tidning till morgonkaffet.

Maria McShane

Ålder: 50 år.Bor: Tygelsjö.Familj: Maken Matt, dottern Alma, 7 år och utflugna bonusbarnen Ellen, Karl och Erik.Gör: Lärare, läromedelsförfattare och projektledare för Minibladet.Brinner för: Pedagogiska frågor och läsutveckling.

Minibladet

Minibladet består av en pappersdel och en interagerande webb.
Med Minibladet ska barn i tidig ålder fångas av spännande läsning, ledas in i nyhetsläsning med mål att få en vana att läsa de "vuxnas" nyheter och samtidigt stödjas i sin läs- och språkutveckling.
Minibladet har en ökande svårighetsgrad och barnen får stöd att komma vidare till nästa nivå. Målet är att tidningen ska finnas tillgänglig i stora delar av landet, där varje region har sin egen webbsida med lokala nyheter till sina unga läsare.
Målgrupper är barn mellan tre och tolv år.
Gå till toppen