Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Judiskt krav på Kabas avgång

Adrian Kaba leder Socialdemokraternas arbete mot antisemitism i Malmö. Men efter avslöjandet att han spridit en antisemitisk konspirationsteori ställs krav på hans avgång.

– Vårt förtroende för Adrian Kaba har blivit radikalt förändrat, säger Jehoshua Kaufman i Judiska församlingen.
Jehoshua Kaufman ingår i en dialoggrupp mot antisemitism och islamofobi i Malmö som den socialdemokratiska rörelsen Tro och solidaritet tog initiativ till förra året. Adrian Kaba är Socialdemokraternas representant och ledare för gruppen.
Efter att ha har läst Sydsvenskans artiklar om hur Adrian Kaba i diskussioner på Facebook har spridit en antisemitisk konspirationsteori om att terrororganisationen Islamiska Staten, IS, skulle vara tränad av den israeliska säkerhetstjänsten Mossad är Jehoshua Kaufman skarpt kritisk:
– En helt absurd och antisemitisk konspirationsteori.
Jehoshua Kaufman klargör att Judiska församlingen tänker lämna dialoggruppen om Adrian Kaba blir kvar:
– Om vi ska vara med ska inte han vara med.
Socialdemokrater för tro och solidaritet har dock fortsatt förtroende för Adrian Kaba som ledare för arbetet mot antisemitism, säger talespersonen Monica Fundin Pourshahidi:
– Det är såklart inte bra att sprida konspirationsteorier. Men vi tvivlar inte på att han är emot antisemitism och vi har inte sett anledning till minskat förtroende.
Hon konstaterar dock att det skett en förtroendeskada. När dialoggruppen mot antisemitism och islamofobi i Malmö håller möte nästa vecka deltar inte Adrian Kaba.
– Han har valt att inte vara med på mötet av respekt för de judiska representanterna. Sedan får vi se hur det blir framöver. Det är klart att det är svårt att leda ett arbete om människorna i gruppen inte har ens förtroende, säger Monica Fundin Pourshahidi.
Hon anser att Adrian Kabas syfte har betydelse.
– Han har försökt bemöta svenska sympatisörer till IS i en debatt. Det är positivt.
Menar du att det är förmildrande att syftet är gott?
– Det är inte en ursäkt men en förklaring som är viktig att lyfta fram.
Gå till toppen