Lund

Dement kvinna glömdes fastspänd på toalettstol

En dement kvinna i 90-årsåldern glömdes fastspänd på toaletten på ett äldreboende, över natten.

Händerna på bilden har inget med artikeln att göra.Bild: Lisbeth Westerlund
Enligt uppgifter till Sydsvenskan var hon medtagen och halvt avsvimmad när hon hittades efter drygt tolv timmar.
Det hela skedde i torsdags, på ett äldreboende i kommunen. Boendets verksamhetschef dementerar inte uppgifterna, men vill inte heller svara på frågor om detaljer och vad som hänt.
– Jag kan säga att det skett en tråkig händelse här, vilket vi verkligen beklagar och är oerhört ledsna över, säger hon.
– Vi har givetvis informerat kvalitetsavdelningen i Lunds kommun och även kvalitetsavdelningen i Vardaga, vår organisation.
Vardaga är vårdföretaget som driver boendet.
Enligt verksamhetschefen utreder man nu händelserna på boendet och ska sedan ta ställning till hur man ska se över rutinerna, för att något liknande inte ska hända.
– Just nu intervjuar vi den berörda personalen. Vi har även informerat berörda anhöriga, säger hon.
Thomas Persson, regionchef på Vardaga, är lika sparsam med kommentarerna, men dementerar inte heller uppgifterna som Sydsvenskan lägger fram.
– Jag är informerad om att det inträffat en allvarlig händelse, men med respekt för sekretessen kan jag nu inte säga något mer om händelsen. Vi har startat en utredning och kommer att vidta åtgärder när den är klar.
På frågan om huruvida något liknande skett på något av företagens boenden svarar Thomas Persson:
– Det kan jag inte uttala mig om, det vet jag inte.
Rutinerna för att spänna fast personer är strikt reglerade, berättar Thomas Persson.
– Vi får inte lov att använda den typen av begränsningsåtgärder utan att det har gjorts en väldigt noggrann bedömning innan dess. Hur det sett ut här? Återigen, vi måste låta utredningen ha sin gång.
Gå till toppen