Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Israelisk media rapporterar om Kaba (S)

Nättidningen The Times of Israel refererar Sydsvenskans artiklar om hur socialdemokraten Adrian Kaba spridit en antisemitisk konspirationsteori.

Adrian Kaba (S).Bild: Sydsvenskan
Sydsvenskans rapportering om socialdemokraten Adrian Kaba i Malmö blev under helgen en nyhet i den Jerusalembaserade nättidningen The Times of Israel. Nättidningen återberättar hur Adrian Kaba upprepade gånger spridit antisemitiska konspirationsteorier.
Under den gångna sommaren spred Adrian Kaba i en debatt på Facebook den antisemitiska konspirationsteorin att terrorgruppen Islamiska staten, IS, skulle ha tränats av den israeliska säkerhetstjänsten Mossad.
Henrik Bachner, forskare med inriktning på antisemitism, sade:
– Att terrororganisationen Islamiska staten skulle ha skapats av judar eller "sionister", eller på något sätt vara kopplat till Israel, eller judar, är en mytbildning som funnit en tid i Mellanöstern och som även sprids av vissa högerextrema partier och antisemitiska opinioner i Europa. Det allvarliga är att påståendena underblåser hat mot judar. I den meningen är de farliga.
Adrian Kaba (S) sade först att han ville föra fram ett nytt perspektiv i debatten. Sedan sade han:
– Jag inser nu att jag gjorde ett misstag. Om det finns bevis för att detta är en antisemitisk konspirationsteori tar jag avstånd från det utan att tveka.
2012 använde Adrian Kaba begreppet "judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning" i en ledarartikel i den socialdemokratiska tidningen Tro och Politik. Den gången fick han kritik, och backade.
Därefter, för ett år sedan, blev Adrian Kaba ledare för Socialdemokraternas dialoggrupp mot antisemitism och islamofobi i Malmö.
Nu kräver Judiska församlingen att Kaba lämnar dialoggruppen.
–  Vårt förtroende för Adrian Kaba har blivit radikalt förändrat, säger Jehoshua Kaufman i Judiska församlingen.
Gå till toppen