Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lunds kommun hjälper tiggare – erbjuder biljett till hemlandet

Hjälp till hemresa, men inte mer. Det är Lunds besked till de hemlösa EU-migranterna.

Lunds kommun hjälper tiggare – erbjuder biljett hem.Bild: Stian Lysberg Solum/Scanpix
Flera bosättningar på olika håll i Lund har fått kommunen att agera. De sanitära förhållandena i grönområden och parker har gjort situationen ohållbar och många Lundabor har klagat.
– I grunden är vi bekymrade för bosättarna själva, det finns både säkerhetsaspekter och sanitära aspekter på detta. Sedan är det klart att även invånarnas intresse vägts in. I grunden är bosättningarna olagliga, säger Håkan Lockby, teknisk direktör i Lund.
I tre veckor ska informationsprojektet pågå. Socialförvaltningen informerar om att bosättningarna är olämpliga och ingen lösning på sikt.
– Vi vill gärna förstå deras situation, men vi ger också något slags hjälp med tidigareläggning av hemresa, om det är så att de önskar det. Vi försöker den frivilliga vägen och förklarar att bosättningarna inte är acceptabla, säger Håkan Lockby.
Socialförvaltningen ger sig ut med tolkar på kvällstid till minst tre platser i Lund.
– Vi vill gå varsamt fram och informera. Det är inte tillåtet att bo så här, så det kan inte ingå i planen när man åker hit, säger Annika Pettersson, verksamhetschef på socialförvaltningen.
Om det inte går att få bort bosättningarna på frivillig väg, så tar kommunen lagstiftningen till hjälp.
Tar ni då bort bosättningar som man gjort i andra kommuner?
– Ja, men förhoppningsvis når vi fram i dialog så att det blir klart vad som gäller, säger Annika Pettersson.
Enligt kommunens uppskattningar är det mellan 50 och 60 personer som kommit till Lund för att försörja sig genom att tigga på gatorna.
Det pågår en diskussion mellan socialförvaltningen och Svenska kyrkan om tiggarna, men några direkta bidrag från kommunen till de behövande är det inte tal om.
– Kommunen kan inte enligt den lagstiftning som finns i dag erbjuda bidrag. Det sker i så fall indirekt via andra hjälporganisationer som vi kan stötta. Det finns ingen möjlighet för kommunen att starta ett härbärge enligt det regelverk som finns, säger Håkan Lockby.
Gå till toppen