Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Mattias Oscarsson: Bild & Bubbla håller än

Kulturtidskrifter är ofta bräckliga konstruktioner som upprätthålls av magra bidrag och några få eldsjälars ideella engagemang. När glöden falnar kommer elddopet: generationsväxlingen.
I genren är serietidskriften Bild & Bubbla (tidigare Thud) en fantastisk framgångssaga.
Det första numret publicerades 1968 – ett stencilerat svartvitt häfte på åtta sidor som knåpades ihop hemma hos författaren Janne Lundström i Stockholm.
Nu finns nummer 200 ute i välsorterade Pressbyråer: 124 sidor i fyrfärg med styva pärmar, producerad i Mazettihuset i Malmö där Seriefrämjandet har rymliga lokaler. Den vitala föreningen, som ständigt lockar nya generationer, är den största anledningen till tidskriftens långa liv.
Bild & Bubbla har varit oumbärlig för svenska serieläsare och serieskapare i årtionden. Fredrik Strömberg (redaktör sedan 1997) påpekar i jubileumsnumret att det även är ett av världens mest omfattande faktaverk i ämnet. Och tyngsta – med en sammanlagd vikt på 35 kilo. Alla nummer finns dessutom fortfarande i tryck och kan beställas på nätet.
Gå till toppen