Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Skärpta amorteringskrav på bolån

Gäller nya lån med en belåningsgrad på över 50 procent.

Bild: Fredrik Sandberg
Syftet är att enligt föreningens vd, Thomas Östros, att uppnå en sund amorteringskultur.
Enligt Thomas Östros är det bara nya bolån som berörs av rekommendationen. Vad som gäller för befintliga låntagare som belånar bostaden igen, exempelvis för att renovera, tror Östros avgörs bäst i samtal mellan låntagaren och banken.
Han tillägger att rekommendationen även öppnar för att bankerna i framtiden ska kunna fortsätta agera professionellt gentemot låntagare som blir arbetslösa, skiljer sig eller blir sjuka.
– Säg att någon blir tillfälligt arbetslös eller att det är en skilsmässa och man behöver andrum i amorteringarna, då är bankerna vana och kunniga i att ta en sådan diskussion med sin kund och värna sin kund, säger han.
Han varnar samtidigt för att ett lagstiftat amorteringskrav kan försvåra denna flexibla hållning.
– Vi för just nu dialog med myndigheter om vad de bedömer är en lämplig amorteringstakt.
I slutändan är det en fråga som bör avgöras på regeringsnivå, enligt Östros.
Amorteringar av bolån för låntagare med en belåningsgrad på under 50 procent bör enligt Östros vara frivilligt.
Östros tror det behövs mer politiska initiativ för att slutligen råda bot på den höga skuldsättningsnivån bland svenska hushåll.
– Skuldsättningsnivån har ju drivits upp av politiska beslut. Det är ombildning av hyresrätter till bostadsrätter som står för en mycket stor del av skuldsättningsökningen. Det är avskaffad fastighetsskatt, med bevarat ränteavdrag, som har bidragit ytterligare, säger han.
– Men det största är naturligtvis bostadsbristen, som har drivit upp bostadspriserna och ökad skuldsättningen.
I våras gick föreningen ut med en rekommendation enligt vilken lån med en belåningsgrad över 70 procent skulle amorteras.
Bland Bankföreningens medlemmar finns totalt 27 banker, inklusive samtliga svenska storbanker.
Lars-Erik Nykvist, vd för Fastighetsbyrån, tror inte att Bankföreningens nya rekommendation med skärpta amorteringkrav kommer att påverka prisutvecklingen för bostadsrätter och villor annat än marginellt. Han menar att dagens bostadsspekulanter är så förutseende att de redan tagit höjd för skärpta amorteringskrav.
– Svenska bostadsköpare generellt är väldigt duktiga på att ta in den här typen av information inför beslutet och att man redan har gjort det i väldigt hög utsträckning, säger han.
– Mitt intryck är att när man står inför ett bostadsköp är man väldigt påläst om vilka strömningar som gäller och hur räntebanan ser ut. Man är duktiga på att ta in fakta som har legat i korten redan tidigare. Så jag tror inte att det får någon häftig konsekvens.
Gå till toppen