Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Adrian Kaba (S) avgår som ledare mot antisemitism

Efter krav från Judiska församlingen avgår Adrian Kaba (S) som ledare för en dialoggrupp mot antisemitism i Malmö.

Efter Sydsvenskans avslöjande att socialdemokraten Adrian Kaba spridit en antisemitisk konspirationsteori krävde Judiska församlingen hans avgång som ledare för en dialoggrupp mot antisemitism och islamofobi i Malmö.
– Det var omöjligt för oss att delta i gruppen om han var ansiktet utåt, säger Jehoshua Kaufman i Judiska församlingen.
Under sommaren påstod Adrian Kaba att terrororganisationen IS skulle vara tränad av den israeliska säkerhetstjänsten Mossad. Det var andra gången som han kritiserades för att sprida en antisemitisk konspirationsteori: 2012 använde han begreppet "judisk-europeisk sammansvärjning" i en ledare i den socialdemokratiska tidningen Tro och Solidaritet.
– Att göra sådana uttalanden flera gånger tyder på inkompetens. Då är man ingen bra representant för gruppen, säger Jehoshua Kaufman.
Dialoggruppen mot antisemitism och islamofobi i Malmö drivs av den socialdemokratiska rörelsen Tro och solidaritet. När dialoggruppen möttes på måndagskvällen kom kritiken mot Adrian Kaba upp.
– Vi kom överens om att han inte ska leda gruppen, säger Jehoshua Kaufman.
Adrian Kaba blir dock kvar i gruppen. Han har sagt att han inser att han begått ett misstag när han spred uppgiften om IS och Mossad.
Gå till toppen