Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En lättnad att se andras skruttiga sidor

Ny bok visar bilder från hur svenska hem ser ut – på riktigt.

För fem år sedan tecknade Lotta Sjöberg en prenumeration på en inredningstidning. Men läsningen gav inte inspiration. I stället blev hon provocerad av alla bilder av hem som sällan ser ut som i verkliga livet.
Hon bestämde sig för att göra ett inredningsreportage i sitt eget hem, villan dit hon, maken och de tre barnen nyligen hade flyttat.
– Vi hade haft översvämning i källaren och hade ett ofärdigt, jättestökigt kök. Det var så roligt att gå runt och ta bilder, jag kände att ”Gud vad mycket humor det finns i motsatsen till det tillrättalagda”.
Hon skrev bildtexter som ”Det är praktiskt med en öppen kökslösning” till bilder på köksskåp som inte hade fått luckor än, där plastpåsar vällde fram under diskbänken.
Sedan lade Lotta Sjöberg upp sitt reportage på Facebook.
Genast fick hon gensvar från människor som kände igen sig och ville ha mer.
– Då bestämde jag mig för att göra en Facebookgrupp där vem som helst kunde lägga upp sina bilder.
Gruppen fick namnet ”Family living – the true story” och ökade snabbt i antal medlemmar som delade bilder från sitt vardagsliv.
– Jag tror att intresset beror på att gruppen är en befriande kommentar till den mediala bilden av våra hem som det perfekta livet i vitt och fräscht, säger Lotta Sjöberg och pekar på hur lätt det har blivit att se andra människors hem när de är som mest tillrättalagda, genom Hemnet, bloggar och inredningsmagasin.
Det stora genomslaget tror hon även beror på att vi behöver kunna se hur andra verkligen har det.
– Vi mår bra av att spegla oss i varandras skruttiga sidor. Det är läkande att se att andra heller inte hinner med. Vi behöver motbilder för att se vad som är fejk.
Att administrera Facebookgruppen ”Family living – the true story” har gett henne själv mycket.
Men gruppen har också tagit både tid och energi. Det har hänt att det har kommit in personer i gruppen som har blivit ilskna och lämnat arga synpunkter på de hem som andra visar upp. De har skrivit att hemmen är snuskiga och att det kan vara farligt för barn att växa upp där.
Det har också funnits diskussioner på andra internetforum. De flesta som diskuterade var kvinnor.
– Det handlade mycket om moral. Det finns en sorts gradering av vilket stök som är okej. Den som har det välskurat får ha lite kläder i en hög, men den som både har det skitit och har klädhögar är lat och snuskig. Det förvånar mig att det finns en sådan fördömande attityd bland kvinnor i min egen generation, säger Lotta Sjöberg.
Hon tycker att det är intressant att bilder av stökiga hem kan röra upp så mycket känslor, och säger att det visar att kvinnor ska vara ordentliga och duktiga.
En gång har hon svarat på ett inlägg.
”Jag har under alla de år jag drivit gruppen inte sett någon knarkarkvart, aldrig sett ett hem där jag varit orolig för barnen på grund av hur hemmet ser ut. Och jag har sett varendaste bild!” skrev hon bland annat.
När diskussionerna var som värst blev några medlemmar i Facebookgruppen skrämda och oroliga att någon skulle anmäla dem till socialen.
– Det var jättetråkigt. Men jag har haft både psykologer och läkare som har skrivit till mig och berättat att de har rekommenderat patienter med höga krav på sig själva att gå in och titta i gruppen.
Medlemmar i gruppen har också hört av sig och berättat hur mycket den betyder för dem, för att lätta på sina egna krav.
Hon har själv blivit hjälpt genom gruppen och kunnat släppa på en del av skammen med att inte alltid ha det städat.
– Jag släpper det även om jag får oväntat besök. Det är en central grej att kunna erövra blicken på sitt eget hem. Det ska ju vara en trygg plats där vi får vila.
Nu har Lotta Sjöberg samlat ihop favoriter från alla inskickade bilder i boken ”Orka torka” med undertiteln ”Motståndsinspiration från Facebookgruppen Family Living – the true story”.
Hon säger att hon inte känner till någon annan bok med bilder på hur våra hem – på riktigt – ser ut nu under tidigt 2000-tal.
– Och jag kommer kanske inte driva den här gruppen för evigt. Det känns skönt att det finns kvar något bestående på papper.
Gå till toppen