Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Unga i blodigt vårdmöte

Blodprov, EKG och bakterieodlingar. Ungdomar får spela läkare och sjuksköterskor när vårdmässan femtonårsjubilerar i Lund. Kanske lockas några till branschen som skriker efter personal.

Det är förmiddag på universitetssjukhuset i Lund. Vid sidan av reception och akutmottagning cirkulerar ett hundratal, tillsynes friska, ungdomar. De är härför att besöka vårdmässan som i veckan arrangeras för femtonde gången. Med en vårdapparat som skriker efter personal kan den vara ett sätt att motivera ungdomar att välja vårdyrket.
– Vi vill att fler ska se att vårdyrket kan vara väldigt varierat och spännande, säger mässansvariga Marianne Meijer.
I år har det varit svårare än tidigare att få representanter från alla sjukvårdsavdelningar.
– Det kan bero på att det är tuffare på avdelningarna nu än för några år sedan, säger Marianne Meijer.
Ändå är det trångt mellan kuvöser, röntgenbilder och EKG-apparatur. Framför bakterieodlingarna vid det biomedicinska bordet står sjuttonåriga Sara Olsson, som läser Naturvetenskapliga programmet på gymnasiet.
– Var hittar ni bakterierna? undrar hon.
Sofie Hansson som är biomedicinsk analytiker svarar att det kan vara i svalg, urin eller avföring. Hon visar en rund platta där ena halvan är knallröd och den andra pryds av ett rosa sicksackmönster. En urinodling med e-colibakterier.
– Jag tycker det är spännande med medicin och jobbar gärna i ett labb, säger Sara Olsson.
– Men jag vill inte bli läkare för jag är jätterädd för nålar och skulle känna mig taskig om jag stack andra.
En bit längre bort bildar några mer nåltåliga en liten kö framför en latexbeklädd skumgummiarm. sjuttonåriga Vanessa Berisha, som vill bli sjuksköterska, trär på sig ett par blå skyddshandskar. Hon sticker en nål rakt in i det konstgjorda kärlet och ett provrör fylls med fuskblod. När hon byter till ett andra rör upphör flödet. Nålen har gått rakt igenom kärlet. Undersköterska Jonas Andersson säger att det kommer att bli ett litet blåmärke på patienten, men att det inte är någon fara.
Efteråt vill Vanessa Berisha fortfarande bli sjuksköterska.
– Jag hatar när någon tar blodprov på mig, för det gör ont. Men det är kul att sticka nålar i andra, säger hon.
Gå till toppen