Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Allt mindre gift i våra kroppar

Halterna av hormonstörande miljögifter sjunker våra i kroppar. Det visar studier som bland annat gjorts av forskare vid Lunds universitet.

– Vi kan ändå ha en from förhoppning om att de nya ämnena inte är så skadliga som de gamla, säger Britta Hedlund på Naturvårdsverket.
I en ny rapport benar Naturvårdsverket ut den aktuella situationen för miljögifter i bland annat våra kroppar och maten vi äter.
Hos unga män har det skett tydliga förändringar. Halterna av miljögifter som förbjöds för decennier sedan men som fortfarande spökar – PCB och DDT – har mer än halverats sedan millennieskiftet.
Men även andra ämnen, som till exempel kan leda till minskad vikt hos nyfödda eller ge sämre spermiekvalitet – så kallade hormonstörande ämnen – har minskat påtagligt i blodproverna bara de senaste åren.
– Regleringar har effekt, säger Britta Hedlund som är ansvarig för rapporten.
Hon syftar bland annat på förbudet mot universalämnen som PFOS, som använts i allt från brandskum till stekpannor och textilier, och bisfenol A, som inte är förbjudet men där riskerna uppmärksammas och användningen minskar.
Bisfenol A tillskrivs en rad negativa hälsoeffekter och i vissa länder kan det stå på kvitton att de inte är bestrukna med medlet.
Professor Bo A Jönsson står bakom undersökningen om de sjunkande halterna. Forskarna har sedan 2000 analyserat blod från hundratals unga män som från början fångades upp bland mönstrande och på senare år i gymnasieskolan.
Han säger att det är en bra nyhet att de substanser som mäts också minskar i halt.
– Men vi forskare har inte kontroll på ersättningsmedlen.
Han nämner ftalater, mjukgörare som finns i plaster och där barnleksaker särskilt uppmärksammats. I den ämnesgruppen har en variant som förkortas DEHP förbjudits och ersätts av DINP vars effekter studerats betydligt mindre.
– Och brandskummet, som förgiftat vattnet i Kallinge, har man nu ändrat på och bytt ut atomer mot andra. Men när den nya varianten bryts ned i naturen, så får man tillbaka samma produkt som gör vattnet giftigt, säger Bo A Jönsson.
Kan ni inte också mäta de nya ämnena?
– Vi kan analysera det vi känner till. Men vi förstår inte alltid vad industrin ersätter ett ämne med. Industrin ligger tio år före och ändras produkten det minsta lilla fungerar inte våra analysmetoder.
Det är lagar på EU-nivå – under samlingsnamnet Reach – som styr kemikalieanvändningen. Naturvårdsverkets Britta Hedlund säger att det behövs strängare krav på tester av nya ämnen som ersätter dem som förbjuds.
– Vi vill med rapporten informera dem som sitter i beslutsfattande ställning och visa att det kan finnas problem, säger hon.
Gå till toppen