Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Bekämpningsmedel avslöjas i urinprover

Storkonsumenter av bröd, gröt eller müsli kissar mest stråförkortningsmedel.

Det visar forskning i Lund som undersökt hur 128 skånska medelålders kvinnors matvanor avspeglas i mängden bekämpningsmedel i urinen.
Analyserna kan hitta medel mot ogräs, svamp, insekter samt kemikalier som stryper längden på sädesstrån. Eftersom medelålders kvinnor gärna äter frukt och grönt utsätts de också för mer bekämpningsmedel.
Storkonsumenter av kaffe stack ut tydligt eftersom deras urin innehöll betydligt mer av ett tillväxtreglerande medel som används i kaffeodlingar.
Kvinnor som hade druckit vin hade dubbelt så mycket antimögelmedel i sig som de som låtit bli. Det samma gällde för dem som ätit banan eller citrusfrukter. Även där fanns spår av antimögelmedel.
Forskarna överraskades också av att samtliga kvinnor hade det i Sverige förbjudna insektsmedlet klorpyrofos i urinen. Dessutom var halterna högre än hos nyanlända invandrare. Halterna tyder på att kvinnorna ätit importerade grönsaker.
Gå till toppen