Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Här är vägen från smutsiga investeringar

Det märks tydligt i Sydsvenskans artikel (Malmösidorna 6/10) att kommunens representanter är dåligt insatta i vad som hände med kommunens placeringar av stiftelsernas pengar i somras. Det är inte ett totalt missförstånd att Malmö skulle ha ökat sina fossila innehav, som Lari Pitkä-Kangas (MP) menar. Ekonomiavdelningen kan bekräfta att Malmö sedan i somras placerar nya miljoner av stiftelsers pengar i Gazprom och Lundin Petroleum samt i hundratals andra nyplaceringar i kol, olja och gas.
Vi i Fossil Free vill att Malmö ska upphöra med nya fossila placeringar och divestera, alltså sälja av befintliga innehav, inom fem år. Lari Pitkä-Kangas hävdar att detta vore orealistiskt och finanschefen Ola Nyberg menar att det skulle bryta mot lagen. Detta är baserat på att stiftelselagen kräver en så kallat godtagbar förvaltning av stiftelsernas pengar.
Vi undrar hur det kommer sig att Sveriges bästa miljöstad tänker att godtagbar förvaltning innebär finansiering av klimatförändringar och oljeborrning i Arktis för kortsiktig avkastning? Vore det inte rimligare att tolka godtagbart som långsiktigt hållbara placeringar utan miljöförstöring?
Dessutom vill Malmö stad enligt sina egna miljömål vara världsbäst på hållbar stadsutveckling samtidigt som staden i somras alltså femdubblade sina fossila innehav och nyplacerar som sagt i bland annat högkontroversiella Gazprom och Lundin.
Detta sker samtidigt som Lunds universitet säljer sina tillgångar i Gazprom, Folksam har tagit avstånd från Lundin Petroleum sedan 2012, Svenska kyrkan har precis tagit alla sina pengar ur fossilindustrin, och listan på städer som divesterat växer.
Det skulle kosta runt 10 procent av avkastningen att divestera, visar en utredning som vi genom Ola Nyberg fått ta del av. Är inte det alldeles fantastiskt? 90 procent kvar av avkastningen och slut med smutsiga pengar. För vem vill ha pengar från rysk gas, olja i Arktis eller kanadensisk oljesand? Malmö har ju tidigare uteslutit placeringar i vapen, tobak med mera – industrier som säkert också genererar stor avkastning men som precis som fossilindustrin bidrar till att förstöra planeten.
Beslutsfattarna i Malmö måste alltså välja. Ska staden vara 100 procent klimatneutral till 2020, eller ska staden fortsätta finansiera klimatförändringarna med stiftelsernas pengar?
Vi i kampanjen är inte ensamma om att anse att Malmö borde, som kommunalråd Milan Obradovic en gång sa, ”visa vägen framåt”. Miljönämnden ställer sig bakom. Över 370 personer har hittills skrivit på vår namninsamling och 30 miljömärkta Malmöpolitiker ställer sig bakom divestering ur fossilindustrin.
I Malmö stads egna miljömål kan man läsa: ”Varje del av vår verksamhet måste hitta sitt sätt att arbeta mot de mål som miljöprogrammet ställer. Vi välkomnar även initiativ från medborgare och näringsliv.”
Malmö stad - här är vårt initiativ och vi vill inget hellre än att Malmö går från ord till handling med att bli 100 procent klimatneutrala. Nöten går att knäcka.
Fossil Free Malmö StadOlov Källgarn och Kim Uddh, Malmö
Gå till toppen