Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

På swingersklubb i Glumslöv

Partnerbyten, att njuta sexuellt med flera personer samtidigt eller att ha sex med sin partner inför andra kan kanske verka avlägset för många. På en nyöppnad klubb i Glumslöv sker det varje helg. ”Mycket handlar om spänningen, det blir en extra krydda”, säger en av gästerna.

Belysningen är dämpad, levande ljus står utplacerade här och var. Interiören i lokalen går helt i rött och svart, sofforna är i svart läder.
Det är varmt, elektriska braskaminer är igång. På väggarna hänger tavlor med erotiska motiv. Lågmäld discomusik strömmar ur högtalarna.
Vid bardisken står en mörkhårig kvinna i 30-årsåldern, helt utan kläder. Hennes pojkvän står bredvid, även han naken. Han svalkar sig med en läsk, smeker sin flickvän kärleksfullt över ryggen. Dämpade stön av njutning hörs från ett angränsande rum.
Det är fredag kväll och vi befinner oss på en nyöppnad swingerklubb i Glumslöv. Stämningen är erotisk, samtidigt väldigt lättsam och öppen.
Ibland är det mixkvällar, då är både singlar och par välkomna. Men just den här kvällen är det parkväll.
—Jag tycker bäst om mixat, då brukar det bli lite mer action, säger Angelica, den mörkhåriga kvinnan i 30-årsåldern.
Angelica har varit tillsammans med sin kille John i ungefär ett år. De träffades via en sexkontaktsajt på nätet. Steget till att gå på swingerklubb var aldrig särskilt långt.
Som de flesta andra swingerpar har de tydliga regler uppsatta för varandra. Angelica vill inte att John har samlag med andra tjejer. Annat är tillåtet.
—John tycker att det är okej att jag är med andra killar, fast det ger inte mig så mycket. Jag har ändå bäst sex med honom. Men jag uppskattar hjälpande händer och munnar, och är dessutom lite nyfiken på tjejer.
På frågan varför de ägnar sig åt det här svarar de att mycket handlar om spänningen. Om att höra och se andra par. Om en extra krydda, och om att ha det roligt och skönt tillsammans med varandra och andra.
—Det här funkar bra för oss, men självklart funkar det inte för alla.
Allt handlar inte om sex, det blir mycket snack och skämtande med andra besökare också. Har man inga kläder på sig och har sex tillsammans finns det inte så mycket kvar att dölja, samtalen blir väldigt öppna.
—Men det här är inget man ska ägna sig åt om man har det dåligt i sin relation, för att försöka fixa något. Då kan det bli fel, säger John.
De går in i ett angränsande rum med två gungor i, där ett annat par redan finns. En något äldre, slank och blond kvinna i röda spetsunderkläder dyker upp i baren.
Hennes sambo kommer efter, skyler sig en aning med en liten handduk. De har varit swingers i flera år.
—Vi lämnar aldrig varandra när vi är på klubb, vi är alltid i samma rum. Det här är ju något vi gör tillsammans i vår relation, en pargrej, säger kvinnan i rött.
Klubben i Glumslöv har funnits i ungefär tre månader och har öppet varje helg, en vanlig kväll är det ungefär 45 personer i lokalen. Föranmälan och medlemskap krävs, först då får man veta adressen. Som besökare betalar man inträde.
—Behovet fanns, det är den enkla anledningen till att vi öppnade, säger en av klubbens två delägare, en man i medelåldern från nordvästra Skåne.
Begreppet swinger finns det ingen enhetlig definition av. Men det kan till exempel innebära att man har sex med flera personer samtidigt, partnerbyten, att man tycker om att ha sex inför eller samtidigt som andra. Man kan vara swinger både som singel eller som en av parterna i en relation.
Inget av paren på klubben är helt öppna med att de är swingers, även om vissa har berättat för enstaka personer. Reaktionerna har mestadels varit positiva.
Samtidigt är alla överens om att det fortfarande finns mycket fördomar. Detta trots att klubbens ägare uppskattar att det finns ungefär 15 000 aktiva swingers i Skåne. Klubben i Glumslöv har på tre månader haft 600 unika besökare, från i stort sett hela södra Sverige.
—En del tror att vi ligger med allt och alla. Men så är det absolut inte. Ungefär hälften här har faktiskt enbart sex med sin partner, men gillar att vara i samma rum som andra.
De flesta klubbar har väldigt tydliga regler. Klubben i Glumslöv är inget undantag. Ett nej är alltid ett nej. Kondom ska användas. Det är inte accepterat att inleda något med någon utan att först ha checkat av att det är okej.
—Det här är faktiskt en väldigt trygg miljö. En vanlig krog kan man nästan känna sig mer utsatt på, säger kvinnan i rött.
Angelica säger att många också har uppfattningen att man måste ställa upp på vad som helst om man är swinger. Hon betonar att det verkligen inte är så. Man gör bara precis vad man själv vill.
—Och på det här sättet får man ju leva ut sina fantasier med andra samtidigt som det blir något man gör tillsammans med sin partner, helt öppet. Det kan vara ett sätt att undvika otrohet.
Många frågor från utomstående handlar trots allt om svartsjuka.
—Man kan ju inte sticka under stol med att det skulle kunna uppstå sådana problem. Men jag känner det inte så, säger en kvinna.
Hennes kille, liksom de andra på klubben, håller med:
—Ingen av oss kysser andra på munnen eller liksom gosar med andra. Det rent känslomässiga är bara vårt.
Paret förflyttar sig mot ett av de andra rummen på klubben. Röda madrasser täcker hela golvytan. En man och en kvinna har redan sex där inne.
Snart ska de få sällskap.
Alldeles intill finns ett helt kolsvart rum. Just ikväll är det tomt, men det brukar vara full aktivitet där inne. Många tycker om att inte se någonting. De vill väcka andra sinnen till liv.
Till Glumslöv swingerklubb är alla välkomna oavsett sexuell läggning och ålder.
—Vi brukar säga att alla är vackra. Medelåldern ligger nog kring 40. Men en gång kom ett par över 70, det var bra fart på dem! säger en av klubbens ägare.
Ägarna har koll på swingerkulturen och säger att det inte finns någon särskild typ som är swingers. Folk från alla samhällsklasser och yrkeskategorier gillar att krydda sexlivet på det här sättet.
På klubben behöver man aldrig legitimera sig eller ens uppge sitt riktiga namn. Anonymiteten är viktig. Ägarna deltar själva aldrig i några aktiviteter, det tycker de vore oprofessionellt.
Angelica och John kommer ut från rummet med gungor i. Rör återigen kärleksfullt vid varandra, ser glada ut.
—Sex är en stor del av vår vardag, vi har mycket sex hemma ensamma också. Sen råkar vi gilla att göra det här ibland på helgerna, precis som vissa gillar att gå på bio eller ut på krogen. Vad vi ägnar oss åt rör ju ingen annan.
Fotnot: Samtliga namn i artikeln är fingerade.
Gå till toppen