Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sven-Åke Jansson

Förre generallöjtnanten Sven-Åke Jansson, Färlöv, har avlidit efter en tids sjukdom. Han sörjs närmast av hustrun Anita samt barnen Kristian, Helena och Nina.
Sven-Åke blev officer vid dåvarande I 6 i Kristianstad år 1961. Efter genomgången Militärhögskola i Stockholm blev han generalstabsofficer och tjänstgjorde bland annat vid Försvarsstaben i Stockholm. Sedan flyttade han och familjen till Boden. Där tjänstgjorde han vid Norra Militärområdesstaben, på P 5 och slutade som chef över I 19. Under tiden i Boden tjänstgjorde han även inom FN som chef för den svenska FN-bataljonen på Cypern. År 1986 flyttade familjen till Ystad. Där blev han försvarsområdesbefälhavare. År 1988 utnämndes Sven-Åke till generalmajor och chef för Gotlands Militärkommando. Han avslutade sin karriär som militärbefälhavare i Södra Militärområdet mellan åren 1994 och 1998. Därefter gick han i pension. Som nybliven pensionär arbetade han som konsult och även som rådgivare till den nybildade försvarsmakten i Litauen.
Som officer visade Sven-Åke stor självständighet och mångsidighet. Han tvekade aldrig att ta på sig stora och komplicerade uppgifter som krävde förmåga att planera och samverka under till exempel större ledningsövningar och beredskapskontroller. Sven-Åke var en stark och orädd chef som utövade sitt ledarskap med pondus, fasthet och med ett aldrig sviktande gott omdöme. Han var initiativrik, kreativ och hade även en förmåga att planera och arbeta långsiktigt.
Sven-Åke hade många intressen vid sidan av sitt arbete. Han var en flitig motionär och cyklade, åkte skidor och orienterade. Hans stora passion och största intresse var familjens trädgård. År 1997 köpte han och hustrun Anita prästgården i Färlöv i Skåne, vars stora tomt de med mycket energi och kunnande utvecklade till en av Sydsveriges mest besökta trädgårdar.
Som kamrat var Sven-Åke vänfast, idérik och generös. Otaliga äro de tillfällen då vi vänner kunde besöka hans hem och i skuggan av hans enorma bokar diskutera och tala om gamla goda tider. Vi, hans gruppkamrater från Militärhögskolan i Stockholm, kommer att sakna en god vän och en bra kamrat.
Matts Liljegren och Bertel Österdahl
Gå till toppen