Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fiffiga lösningar piggar upp på Lugna gatan

Idérikt. Ett smakfullt hem behöver inte kosta skjortan. ”För mig blir det lite sport att omvandla saker”, säger Britt Inger Grinde i Malmö.

DIY står för Do It Yourself (eller ”gör det själv” på svenska) och är en kreativ folkrörelse som samlar anhängare i alla länder. I många fall handlar det om att göra vardagsdesign av det som andra ser som ”bara skräp”.
I fyrarumslägenheten på Lugnet i Malmö finns det gott om olika DIY-projekt, varav flera har sin början i vad Britt Inger Grinde refererar till som sambon ”Ulfs gamla furumöbler”. Detta tåliga träslag, som i inredningsvärlden har fått öknamnet ”fulfuru”, finns i många av familjens möbler som genomgått en Askungeförvandling. Den gamla furusängen med spjälor liknar numera mer något från Carpe Diem. Och av linnetyget som blev över när sängen fick nya kläder har hon gjort draperier som döljer en bokhyllas brokiga pärmlandskap. Att skydda synintrycket från för mycket färg och kaos är en av Britt Inger Grindes inredningsfilosofier.
– Man kan inte tro det när man ser hur vi har det, men min favoritfärg är egentligen blått! Stilmässigt kan jag gärna blanda, men den röda tråden är väl att det är lite färglöst. Det är vitt, svart, grått och beige. Det blir vilsamt och väldigt skönt att komma hem till så, säger hon.
En svartvit tavla i vardagsrummet är ett bra exempel på hur Britt Inger Grindes inredningsintresse förs ut i praktiken. Tyget hade hon hittat på Marimekko, men motivet innehöll då också gråa detaljer, vilket hon tyckte blev lite ”bluddrigt”.
– Vi var på väg därifrån när jag upptäckte att tyget också fanns som påslakan, i bara svart och vitt, så då slog vi till på ett sådant istället. Sedan häftade jag själv upp tyget på en stor canvasduk från Søstrene Grene. Den sida av påslakanet som blev över har jag förstås sparat på, förklarar hon.
Andra saker som finns i Britt Inger Grindes gömmor är till exempel gamla spislock, trots att hon numera har en spishäll. De används upp-och-nedvända som stabila fat till exempelvis ljusarrangemang. Även sådana saker som tårtpapper och snyggt ogräs hittar en given plats i inredningen.
– Ibland kan jag stå och hålla i en snygg förpackning, som kanske kom med ett annat köp, och fundera på om man inte skulle ha den till någonting. När min sambo Ulf ser mig och förstår vad jag tänker så ropar han ”släng den!”. Han vill slänga allting, men för mig blir det lite sport att omvandla saker. Även om jag har pengar att köpa nytt för så är det en annan del i hjärnan som går igång av det här, förklarar Britt Inger Grinde.
Kreativa idéer för liten budget

Här bor

Vem: Britt Inger Grinde, 55 år.
Familj: Sambo och vuxen son.
Gör: Jobbar med tidningslayout.
Vilken inredning trivs du INTE i: ”I en inredning som inte hänger ihop, där det hänger en tavla här och en tavla där och det finns inte någon harmoni emellan. Bara inredningen är fint ihopsatt så tycker jag att det är fint, även om det inte är mina färger. Jag skulle till exempelvis själv inte kunna leva i ett mörkt hem, men kan ändå tycka att den inredningsstilen med massor av grejer och tunga sammetsdraperier kan vara jättesnygg.”
Om bostaden
Byggår: 1978
Storlek: Lägenhet på 111 kvadratmeter, fördelat på fyra rum och kök.
Om Lugnet. Området bestod från början av många enkla gathus, som användes som arbetarbostäder för anställda på Kockums, som på den tiden låg vid Davidhalls torg. Det väldigt nedgångna området revs på 1960- och -70-talen och ersattes av husen som står där idag.
Gå till toppen