Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Man ska plocka med sig det gottigaste av allt"

Petri Vähäkuopus, instruktör på Aerobic weekends har den delikata uppgiften att se till att alla – oavsett fitnessnivå – är nöjda efter en träningsresa.

Bild: Heidi Silvander
– Vi instruktörer är handplockade och har våra specialiteter, men utöver det har vi också att vi ser till hela gruppen, säger Petri Vähäkuopus.
Han var programansvarig under den internationella träningsveckan på Playitas och har jobbat för Aerobic Weekends sedan mitten av 2000-talet.
I gruppen fanns så väl seniorer som juniorer och alla däremellan – där samtliga deltagare ville ha ut maximalt av sin resa.
– Min stora utmaning är att underhålla så många människor som möjligt som alla har olika förutsättningar. En del vill gå på många pass, andra vill bara fråga frågor och då får man göra det, säger Petri Vähäkuopus som finns tillsammans med deltagarna under i stort sett hela veckan.
Förutom att instruktörerna leder en mängd olika pass, ibland tillsammans, ibland själva, så äter de både frukost och middag med gänget.
Upplever du att folk är mer medvetna om sin hälsa nu än tidigare?
– Det är väldigt stor skillnad. Aerobic Weekends har funnits sedan 90-talet och då var inte jag med, men det har hänt mycket sedan jag kom med i mitten på 2000-talet. Då var det de som tränade väldigt, väldigt mycket som följde med på resor, men idag har vi ändrat målgrupp helt och hållet nu har vi med oss gemene man. Om vi ska få med oss så många som möjligt och ha så här kul som vi har haft den här veckan så måste alla kunna vara med oavsett fitnessnivå.
Hur jobbar ni för att deltagarna ska få inspiration som räcker hela hösten och inte bara "en" bra träningsvecka?
– Det som är vår stora grej är att deltagarna ska få så mycket inspiration som möjligt. Man ska plocka med sig det gottigaste av allt så att man klarar sig hela hösten och resten av året. Vi vill att man ska känna sig sedd, få feedback från instruktörerna, tycka det är roligt och förhoppningsvis komma tillbaka. Sedan om man åker med ett annat bolag spelar ingen roll. Fitnessvärlden är så liten att den kan växa åt olika håll, säger Petri Vähäkuopus och fortsätter:
– Vårt ledord är inspiration och det ska vara roligt att vara med även om det är tungt eller svår koordination. Bli inspirerad och få kunskap. Man vet vad man ska göra, hur man ska göra det och man vet hur det ska kännas när det är rätt.
Gå till toppen