Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänker övergrepp på fyraåring

Två föräldrar har anmält sin sons förskola för tjänstefel. Enligt de psykologer familjen anlitat kan pojken ha utsatts för sexuella övergrepp av jämnåriga.

Det var när personalen kom på tre småpojkar med neddragna byxor i ett skjul på gården som Davids föräldrar började förstå att allting inte stod rätt till på förskolan.
– Fröknarna uppfattade det som en lek och uppmanade oss att prata med David. Men min man märkte att David utelämnade detaljer och var jätteobekväm med att berätta. Han sa att han inte fick prata om det, då skulle de stora barnen slå honom, säger Davids mamma.
"Leken" i skjulet upptäcktes en fredag i slutet av maj. Under helgen som följde bröt David sin tystnad bit för bit.
Så småningom berättade han om att han tvingats "pussa på snoppar, snippor och rumpor".
– Hans berättelser var så detaljrika att han omöjligt kunde ha hittat på dem eller fått höra dem av någon annan. Vi kände att vi inte hade råd att inte tro vår son.
Efter ett möte med förskolechefen överflyttades David akut till en annan förskola.
På Kriscentrum för barn och unga fick han prata med psykologer, som kom fram till att övergreppen varit både grövre och pågått under en längre tid än föräldrarna först trott.
Idag har David psykologstöd och mår lite bättre. Men förskolan där övergreppen skedde har inte gått vidare med det han berättade.
– De är skyldiga att göra en orosanmälan till socialtjänsten, men det har de fortfarande inte gjort. Föräldrarna till barnen som utsatte vår son för detta har inte fått veta vad som hänt. Först när Davids psykolog anmälde kopplades socialtjänsten in, säger Davids mamma.
Enligt henne har förvaltningen medgett brist på tillsyn över barnen.
– Utbildningschefen [Peter Lindberg] sa att man nu har upprättat ett tillsynsschema för att hålla koll på när barn till exempel går på toa. Det kändes som att spotta oss rakt i ansiktet.
Nu har föräldrarna via sin advokat polisanmält förskolan.
– Vi kan ju inte anmäla barnen. Men i vår sons namn anmäler vi förskolan för tjänstefel, eftersom man inte anmält händelsen till socialtjänsten. I grunden hoppas vi ju att någon ska ta tag i detta och ta ansvar.
Förskolans chef hänvisar till Peter Lindberg, utbildningschef på förskoleförvaltningen, som säger att han inte tagit del av föräldrarnas anmälan.
Han poängterar att han av sekretesskäl inte kan kommentera det enskilda ärendet.
– Men generellt sett tar vi föräldrars oro på allvar. När vi får in oro kring ett barn utreder vi vad som hänt och gör en bedömning. Just nu tittar vi allmänt på våra rutiner och på hur vi arbetar.
Har ni som förvaltning följt lagen i er hantering av ärendet?
– Nu får vi invänta polisanmälan. Sedan får vi förstås titta på om det är så att våra rutiner har brustit.
David heter egentligen något annat.
Gå till toppen