Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Tänk utanför ramen när du ska hänga upp tavlor

Fråga: Jag tycker mina väggar hemma är så kala och tråkiga. Jag tog ner alla tavlor för det såg inte snyggt ut med en fyrkantig tavla på varje vägg. Det blev bara så utspritt. Jag tänkte om ni kunde tipsa om lite kreativa sätt att få upp bilder, typ foton, utskrifter med mera, utan att just rama in och hänga en och en på traditionellt vis?
Mikael Johansson, Malmö
Svar: Fina tavlor och print finns det gott om på marknaden, det svåra är att få dem att passa ihop och kännas enhetliga. Vi tipsar om tre olika metoder för att piffa upp dina väggar!
1. Tavelvägg. Det som känns mest rätt i tiden är att göra en tavelvägg. Antal tavlor beror så klart på hur stor väggytan är. Det roliga med en tavelvägg är att man kan blanda in personliga print och foton.
För att få ett rent och snyggt resultat rekommenderar vi att hålla vissa linjer. Antigen håller du en jämn linje i under- eller överkant, eller så låter du ytterkonturerna bilda en stor ram. Håll samma avstånd mellan ramarna för att få ett mer organiserat och rent resultat.
2. Tavelhylla. Ett tredje alternativ är att använda en eller flera tavelhyllor. På detta sätt är det lätt att förnya och flytta runt tavlorna. Här är det väldigt fint att addera mer än bara ramar. Växter och inredningsdetaljer bryter av på ett fint sätt. Tavelhyllorna finns i många olika mått och färger och kostar oftast under hundralappen.
3. Organiserat kaos. Har du en lugn och stilren inredning i övrigt så kan en mer ”oorganiserad” tavelvägg vara en lösning som lyfter rummet. Här kan du blanda olika storlekar, modeller och färger på ramarna.
Det behöver inte bara vara tavlor som pryder väggen. Speglar och andra inredningsdetaljer blir en härlig mix tillsammans med ramarna!
Karolina Gullberg och Linn Johansson

3 tips

Lägg ut tavlorna på golvet först för att hitta den perfekta kombinationen. När det känns bra för ögat kan du ta en bild för att inte glömma ordningen.
Använd laservattenpass.
Håll samma avtånd mellan ramarna för att få ett jämnt resultat.

Inredning

Funderar du över inredning och stil? Pamela Nunez, inredningsdesigner på Nunez selection i Malmö, ger råd och tips.

Karolina Gullberg och Linn Johansson, Kreativitum, bidrar med idéer och lösningar för inredning och stil.

Växter och odling

Idétorka på odlingsfronten? Julia Andersson är trädgårdsingenjör med designinriktning. Växter och hur de används är hjärtefrågor.

Patricia Hastman, landskapsarkitekt och egen företagare, tar helhetsgrepp på frågor som rör våra trädgårdar.

Privatekonomi

Har du frågor om boende och privatekonomi? Skicka in din fråga till Mia Nordqvist, som är budgetrådgivare på Malmö stad.

Gå till toppen