Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Modiga öppnar växthotell i Arrie

Helpension betyder daglig tillsyn och en slurk vatten vid behov. De första gästerna har checkat in. Ägarna till Lilla Toscana­ lever mitt i en utmaning av format.

Kanske behöver man vara ung och mycket entusiastisk för att ha modet att ta sig an riktigt stora projekt. Paret Anette Trönnberg Lundin och Zacharias Williamsson har båda fyllt 26 i slutet av året. De har aldrig tidigare ägt hus. Senast hemmet är ett ombyggt garage på 60 kvadratmeter med pytteträdgård i närheten av Foteviken.
Nu har de har köpt marken som tidigare inrymde Perssons handelsträdgård. För drygt två miljoner kronor har de fått ett tre gånger så stort boningshus, som haft vatten i källaren i 20 år, samt 2 000 kvadratmeter växthus och 1,3 hektar mark.
– Vi är glada, säger de och strålar.
De forna ägarna åkte i somras till Göta kanal, deras första semesterresa på 20 år. De kunde aldrig lämna gäss, myskankor, duvor, hönor och kaniner som hölls vid sidan om tagetesodlingen till bland andra Malmö kommun.
Två växthuskatter är enda djuren som stannar kvar efter köpet.
Högtryckstvätten går i fågelstallet som ska förvandlas till förvaringsutrymme bland annat för lastpallarna som står i högar på gårdsplanen.
Att göra växthotell av det största och nyaste växthuset från mitten på 80-talet har varit prioriterat sedan de nya ägarna tog över för ett par månader sedan.
Den oavsiktligt gröna takbeläggningen har tvättats bort under stor ansträngning när de balanserat i rännor hållandes i långa borstar.
– Det kändes i armarna, Man var rätt trött efteråt, säger han.
– Det var lite läskigt, men det känns rätt bra att det är gjort, säger hon efter att ha fått ljuset att strömma in i den stora byggnaden.
Olivträd, ett apelsinträd och olika palmer från Bara och Höllviken är de första gästerna på hotellet för Medelhavsväxter.
En liten medresande maskros sticker upp sina gröna blad i en av krukorna, granne med elegantare jordtäckande suckulenter.
Några av de stora Medelhavsväxterna har tillbringat sommarhalvåret vid en pool, andra har prytt trädgårdar. En av kunderna flyttade från uterummet som använts till förvaring. En annan fann att växterna var deprimerade efter en vinter i det mörka garaget.
En kund tog med sig sina klenoder från Spanien när han flyttade till Sverige för fjorton år sedan.
Förfrågningarna har varit många sedan hotellet öppnade. Fler växter är på väg in den närmaste tiden. Ännu är bara en bråkdel av de 1 000 kvadratmeterna möjlig hotellyta bokad.
De nuvarande gästerna står på träpallar intill en krukmaskin och ett hav av odlingsbord på hjul. Den massiva städinsatsen av de tidigare ägarnas "bra att ha" är påbörjad.
För att undvika att gäster smittar varandra med ohyra håller hotellägarna på att undersöka biologisk bekämpning, där små nyttodjur sätts in mot skadegörare.
– Om ägarna vill äta en apelsin är det inte så kul om vi har besprutat, säger Zackarias Williamsson.
En oljepanna inryms i det äldre växthuset från 60-talet, som får stå kvar så länge det inte trillar ihop eller utgör en fara. Planen är att med tiden gå över till jordvärme.
Två pumpar jobbar med att få upp vattnet ur boningshusets källare. I trädgården utanför planeras gräsmatta där fågelburar tidigare staplades tre ovanpå varann. Längs en vacker trädrad ser paret en uteplats med lyktor och långbord. Ett av växthusen tänker de göra om till ett jättestort uterum.
Paret möttes för drygt fem år sedan på en utbildning i grafisk design.
– Vi är båda lantisar, säger hon.
Han kommer från Jämtland. Hon är uppvuxen inom odlingsvärlden i Höllviken. Båda har arbetat som trädgårdsmästare utan formell utbildning. Han är odlingsansvarig i ett växthus i Höllviken. Hon är florist och arbetar på reklambyrå. Om att köra iväg från alla sina projekt på morgnarna säger hon:
– Det ger en bra balans.

Handelsträdgård blev ett hotell

Perssons handelsträdgård i Arrie lämnade över växthusen till nya ägarna för två månader sedan och bostadshuset för en dryg vecka sedan. Tidigare bedrevs en snittodling av rosor på platsen.
Växthotellet Lilla Toscana hyr ut yta på hela eller halva träpallar i största växthuset med isolerande plåtväggar.
Idén väcktes vid ett studiebesök i en handelsträdgård i Halmstad, där 500 kvadratmeter efter kundtryck hyrs ut till vinterförvaring.
Gå till toppen