Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Plats för alla i det nya teaterhuset

Det tog sex år. Men nu har gruppen Potato Potato fått en egen lokal. Till helgen invigs Malmös nyaste teater.

Linda Forsell (t.h.) regisserar och Jenny Möller Jensen agerar när gruppen Potato Potato repeterar sin nya pjäs i sitt nya teaterhus på Rolfsgatan. Just nu pågår ombyggnaden, till helgen är det invigning.Bild: Lars Dareberg
Det målas och skruvas och fejas och repeteras i huset på Rolfsgatan 5 i Malmö. Där har den fria teatergruppen Potato Potato flyttat in för att förvandla den gamla cigarrfabriken, tryckeriet och frikyrkan till en teater.
Det hela började redan för sex år sedan med att kulturförvaltningen lät stadens fria teatergrupper tävla om att få ta över teaterhuset Bastionen.
– Då samlade vi en stor grupp människor till ett möte. Bastionens lokaler gick till en annan grupp men vi i Potato Potato hade hittat varandra och bestämde oss för att fortsätta som en grupp, säger Freja Hallberg, en av gruppens medlemmar.
Sedan dess har de letat efter en egen lokal.
– Även om vi inte har haft ett eget hus så har vi arbetat som om vi hade det. Vi har inte bara hyrt in oss på en scen och gjort några föreställningar två gånger om året utan vi har haft workshops, samarbeten med andra konstnärer, fester, föreläsningar och en massa andra saker hela tiden, säger Linda Forsell, en annan av gruppens medlemmar.
– Vi har spelat på alla scener som finns i Malmö. Men vi har gjort färre föreställningar i Malmö än vi hade kunnat eftersom det har varit svårt med lokalfrågan. Det finns en stor publik här som vill ta del av konst och vi är etablerade nu, vi är redo att ta det här steget, säger Freja Hallberg.
Förra året dök det rätta tillfället upp. Gruppen fick verksamhetsstöd från Kulturrådet vilket gav en ekonomisk trygghet. Och samtidigt fick de syn på annonsen om huset på Rolfsgatan.
Nu har de, sedan en månad tillbaka, anpassat lokalerna till den nya verksamheten. De tar oss med på en rundvandring och visar det som ska bli foajé och biljettkassa, förbi en trappa som ska bli konstgalleri, in i den lokal som om bara några veckor kommer att husera premiären av gruppens senaste pjäs "Historia 1B", en föreställning om bristen på kvinnor i historieböckerna.
Därifrån går turen genom den gamla fabriken till ytterligare en scen och gruppens kontor.
Totalt har de 632 kvadratmeter att spela med och de två salongerna rymmer vardera cirka sextio sittande personer i publiken.
Stolarna har de köpt från Roskilde teater:
– Det är viktigt att publiken sitter bra, det stod högt upp på prioriteringslistan, säger Linda Forsell.
Den nya teatern på Rolfsgatan blir också en möjlighet för andra kulturarbetare i Malmö att få tillgång till en scen liksom för gästspel med grupper från andra håll i landet. Det är Potato Potatos ambition att öppna huset för andra.
Lokalbristen för de fria kulturaktörerna i Malmö märks, säger de. Redan nu får de samtal och mejl från grupper som vill gästspela eller repetera i lokalen.
Så risken att den nya teatern ska stå tom är liten. Och gruppen har massor av idéer: föreläsningar, workshops, filmvisningar, fysisk teater, nyhetskonserter, analyshäng, frukostdans och poesiläsning är bara något av det som planeras.
– Det var detta vi ville med lokalen. Vi ville ha en skjorta att växa i för att inte behöva stänga ute spontana idéer.

Hösten hos Potato Potato

Invigning, 18/10 (med guidad visning av karaktärer från tidigare föreställningar). "Kroppslig aktivism", 21/10, 16/12. "Breakfastclub" (frukost och dans), 22/10, 17/12. "Historia 1B", premiär 24/10. "Analyshäng", 4/11 (om "Vilja väl" på Malmö stadsteater), 27/11 (om "Ringaren" på Moomsteatern). "Potato Potato tolkar poesi", 5/11. "Fira en kvinna", 9/11 (Tove Jansson). "XOXY", nypremiär 14-15/11. "Levande vatten", gästspel med Malou Zilliacus 16/11, 18/11. "Radikal vänskap", nypremiär, 21-23/11, 5-7/12, 12-14/12. "Hidden for us", gästspel med Ofelia Jarl Ortega 3-4/12.
Gå till toppen