Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Stödet för SD växer

De rödgröna partierna har ökat sitt försprång sedan valet och leder nu med 5,1 procentenheter över Alliansen. Det visar den första opinionsundersökningen som Demoskop gjort efter valet.

Jimmie Åkesson (SD)
Mest ökar Miljöpartiet, en uppgång med 1,2 procentenheter, medan Fi stod för det största tappet med 1,0 procentenheter. Men de stora vinnarna är Sverigedemokraterna som, enligt mätningen, får 13,3 procent av rösterna, vilket är den högsta siffran för partiet som hittills presenterats av Demoskop.
– De tillväxtfaktorer som SD har ligger kvar. SD:s tillväxt är från ett missnöje med invandringspolitiken där de övriga sju partierna är överens, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop till Expressen.
Enligt undersökningen får de rödgröna 44,4 procent av väljarstödet medan Alliansen får 39,3 procent.

PARTISYMPATIER

FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

Mätningen baseras på 1250 telefonintervjuer gjorda av Demoskop på uppdrag av Expressen under perioden 30 september-8 oktober. Inga ändringar i väljarstödet är statistiskt säkerställda.
Frågan löd: Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval i dag?
Källa: Expressen
Gå till toppen