Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skattesmäll för blufföretagare

De misstänks för att ha lurat tusentals personer och dragit in 30 miljoner kronor på falska fakturor.
Nu åker bolagens båda ägare på en kraftig skattesmäll.

De båda 35-åringarna har överklagat tidigare upptaxeringar av Skatteverket.
Men förvaltningsrätten går på samma linje som Skatteverket och beslutar att bluffbolagens ägare ska upptaxeras med 1,5 miljoner kronor var, plus skattetillägg.
En av dem upptaxeras också för att ha utnyttjat företagen Annonskonsulterna och Kastofon för privat konsumtion under 2012.
Den andra upptaxeras också med 100 000 kronor under 2013, då han aldrig lämnade in någon självdeklaration.
Företagarna är också misstänkta för grovt bedrägeri via försäljning av googletjänster för annonsering på nätet.
En omfattande förundersökning, som berör tusentals lurade småföretagare, är inne i sitt slutskede.
– Utredningen är färdig och finns ute hos respektive försvarare för eventuella invändningar, säger kammaråklagare Bo Albrektsson.
– Jag räknar med att kunna väcka åtal senare under hösten, och då kan det bli en rättegång efter nyår.
Enligt EU-domstolen får ingen dömas till dubbla straff, först med ett skattetillägg och sedan även för bokförings- eller skattebrott. Men de nya skattedomarna kommer inte att påverka bedrägerimålet.
– Det är andra lagar som gäller för grovt bedrägeri, säger Bo Albrektsson.
Malmö har länge varit ett centrum för bluffbolag som lurat småföretagare och privatpersoner att betala för påhittade tjänster. Förra året slog polisen till mot en mängd bluffbolag. Bland dessa fanns 35-åringarnas företag Annonskonsulterna och Kastofon Media.
Enligt skattedomarna förde bluffbolagens ägare ut flera miljoner kronor till sitt cypriotiska företag Boltimor. Att de, som de själva hävdar, skulle ha sålt företaget tror förvaltningsrätten inte på.
Det förefaller "säreget ur en affärsmässig synpunkt att sälja bolaget för 150 000 kronor två månader efter att bolaget förvärvat rättigheter värda 2 miljoner kronor", skriver förvaltningsrätten.
En av männen upptaxeras också för soffor, nytt kök och barnrum till den privata bostaden, kostnader som han fått leverantören att kalla kontorsinredning på fakturorna.
Gå till toppen