Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

KARIN ARBSJÖ: Familjeplaner får läggas på is hos Facebook och Apple

Sedan årsskiftet erbjuder Facebook sina anställda gratis äggfrysning. Nästa år följer Apple efter, rapporterar NBC News, som kallar detta en "game-changing perk", en förmån som förändrar spelplanen. Tanken är att locka fler kvinnliga talanger till det mansdominerade Silicon Valley genom att hjälpa dem att lägga sina fertila år på karriären och skjuta upp föräldraskapet.
Det går inte att vifta bort frågan om äggfrysning. Att möjligheten finns ger upphov till existentiella frågor. Om jag hade haft tillfälle och pengar vid 28, hade jag då lagt mina statistiskt sett bättre ägg i frysen? Och när blir det för sent att tina upp dem?
Men när jag föreställer mig en anställningsintervju där man förutom frågan "vilken är din sämsta egenskap" får erbjudandet att frysa sina ägg, reser sig nackhåren.
Erbjudandet till kvinnorna innebär ju, rent krasst, att arbetsgivaren inte ser föräldraskap som förenligt med karriär. Att företaget förmodligen inte tänker erbjuda föräldraledighet i tillräcklig omfattning. Och att ansvaret för familjebildning åter läggs på kvinnorna, inte på männen.
Naturligtvis går det inte att jämföra den amerikanska arbetsmarknaden med den svenska. Men det finns många även i Sverige som väntar med att skaffa barn av ekonomiska skäl, som kalkylerar med parametrar som inkomst, anställningstrygghet och bostad innan de vågar sluta äta sina p-piller eller ta ut sin spiral, och som inte får den kalkylen att gå ihop förrän långt efter 30. Det är viktigt att komma ihåg att det handlar lika mycket om vilken politik som förs som om enskilda livsval. Om lösningen blir en lyxig löneförmån förstärks klassklyftorna.
I vilken slags samhälle läggs äggen på is för att vinsten ska öka? Jag ser det framför mig: Facebooks kreativa kontor med färgglada möbler och tv-spel, dit de anställda ska komma skejtande med ett pingisracket i handen och sedan tillbringa alla sina vakna timmar med att leka fram idéer i en förlängd tonårstillvaro. Finns det plats för föräldrar i den bilden? Företagen tar ett fast grepp om sina anställdas äggstockar. Frågan är vad som händer om man blir gravid ändå.
Gå till toppen