Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

S och MP överens om vård åt papperslösa

Papperslösa ska inte bara få akutvård, utan också planerad vård i Region Skåne.
Det är S och MP överens om.
– Det är det enda rimliga, säger Henrik Fritzon (S).

Henrik Fritzon (S).Bild: Lars Brundin
Socialdemokraterna och Miljöpartiet förhandlar för fullt om en rödgrön politik för Region Skåne.
Nu är de överens om att Region Skåne ska gå före vad gäller sjukvård till papperslösa.
Uppdatering: De fyra allianspartierna säger nej till initiativet.
Skåne var först i Sverige med att införa fri akutsjukvård för människor som lever utan dokument. Sen i fjor gäller det i hela landet.
Nu har MP fått med sig S på att utvidga rätten även till planerad sjukvård.
– Vi tycker inte det är rimligt att dra en skarp gräns. Planerad vård som inte utförs tenderar ju att leda till akutvård, säger regionrådet Henrik Fritzon.
I fjor fick 1 072 papperslösa personer i Skåne vård för totalt 7,2 miljoner kronor. Fritzon tror inte att kostnaden för den utökade vården blir så stor.
– Det handlar ju inte om vilka avancerade operationer som helst. Men de exakta riktlinjerna återstår för oss att prata ihop oss om.
Miljöpartietkrävde redan före valet planerad vård åt papperslösa. Dessutom vill MP trygga rätten för EU-migranter att åtminstone få tillgång till akutsjukvård. Också här är en uppgörelse på gång mellan S och MP.
– Stadsmissionen i Malmö tar dagligen emot framförallt romer från Rumänien som har problem med hälsan. Vi tycker inte det är rimligt att helt förlita oss på missionen, säger regionrådet Anders Åkesson (MP).
Enligt EU:s regler ska EU-medborgare med sjukförsäkringskort få subventionerad vård i det land de vistas, en kostnad som sen hemlandet ska betala. Problemet är att de flesta EU-migranter som tigger på gatorna saknar kort. Därmed kan Region Skåne inte få betalt av hemlandet.
– Det är orimligt att kräva att fattiga romer ska betala tusentals kronor för akutsjukvård. Det här måste vi lösa. Antingen genom att regionen betalar eller att vi kommer på ett sätt att kräva ut pengarna av hemlandet, säger Henrik Fritzon.
Gå till toppen