Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Axis växer långsammare än förväntat

Axis försäljning under kvartalet var lägre än väntat. Trots det står vd Ray Mauritsson fast vid sin långsiktiga prognos och nyrekryterar i fortsatt hög takt.

Nätverksvideobolaget Axis tillverkar bland annat övervakningskameror. I veckan lanserade de sitt nätverksbaserade passagesystem på den nordiska marknaden.Bild: Julia Lindemalm
– Det var rätt väntat att siffrorna för kvartalet var lite lägre än den trend vi räknar med. Vi hade ett tufft jämförelsekvartal, säger Ray Mauritsson.
Det tredje kvartalet 2014 slutade med en vinst före skatt på 253 miljoner kronor och en omsättning på 1 462 miljoner kronor.
Samma period förra året var omsättningen lägre (1 322 miljoner kronor), men vinsten högre (258 miljoner kronor).
Det innebär att tillväxten var fyra procentenheter under bolagets genomsnittliga tillväxttakt om 15 procent.
Rekryteringstakten är dock fortsatt hög och i linje med den långsiktiga trenden. 83 personer nyanställdes under kvartalet och mer än hälften av tillsättningarna gjordes i Lund.
– Mellan 70 och 80 procent av resurserna i Lund är teknik och forskning och utveckling. Merparten av nyanställningarna hamnar där, det är ingen annan grupp som växer fortare än den gör, säger Ray Mauritsson.
Forskningsavdelningen i Lund släpper ett tiotal nya produkter per kvartal. Fokus ligger på att knyta ihop nya produkter med befintliga i nya systemlösningar.

Axis Communications

Grundades i Lund 1984 och lanserade världens första digitala nätverkskamera 1996.
Utvecklar och säljer även nätverksvideolösningar och nätverksbaserade passagesystem.
Cirka 1 100 av bolagets 1 867 anställda finns i Lund.
Tredje kvartalet 2014 (2013) miljoner kronor:
Omsättning: 1 462 (1 322).
Resultat före skatt: 253 (258).
Gå till toppen