Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: En minister märkligt vag om islamister

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det har de senaste dagarna blåst upp en storm kring miljöpartisten och bostadsministern Mehmet Kaplan.
Mehmet Kaplan (MP).Bild: Christine Olsson
Nalin Pekgul, tidigare S-riksdagsledamot och ordförande i Socialdemokratiska kvinnoförbundet, beskrev i tisdags i en debattartikel i Dagens industri Kaplan som islamist – väldigt förenklat en person som vill se ett samhälle byggt på muslimsk grund.
I Pekguls kritik fanns också en udd riktad mot Miljöpartiet:
"Med Mehmet Kaplan i regeringen har [språkrören] Gustav Fridolin och Åsa Romson sänt en tydlig signal till Sveriges muslimer om att islamisterna nu har det svenska etablissemangets stöd."
En liknande slutsats drar forskaren Aje Carlbom, docent vid Malmö högskola, i en debattartikel i Dagens Samhälle. Konsekvenserna, befarar han, kan bli allvarliga:
"Kaplan som minister med Miljöpartiet i ryggen ökar risken för att klyftan mellan muslimer och andra kommer att växa snarare än krympa."
Mehmet Kaplan har varit aktiv i flera svenska muslimska organisationer, presstalesman för Sveriges muslimska råd, SMR, ordförande i Sveriges unga muslimer. Kaplan var med och grundade Svenska muslimer för fred och rättvisa.
När de danska Muhammedteckningarna publicerades 2005 fördömdes detta av Kaplan, i egenskap av talesperson för SMR.
"Det handlar om en maktfråga, där en utsatt grupp provocerats och där man på förhand kunde förstå att de skulle känna sig kränkta. Då kan man inte komma dragande med yttrandefrihet", sade Kaplan till tidningen Dagen.
I en debattartikel i Dagens Nyheter 2007 gick Kaplan och Yvonne Ruwaida, då miljöpartistiskt oppositionsborgarråd i Stockholm, till hård attack mot Säpo.
"Säkerhetspolisen ägnar sig konsekvent åt att trakassera muslimer och bidrar aktivt till att underblåsa islamofobin", skrev de båda.
Kaplan och Ruwaida krävde därför skärpt kontroll av Säpo och inrättandet av en granskningskommission "om Säpos bevakning av muslimer".
De två miljöpartisterna fördömde särskilt Säpos försök att etablera kontakter med bostadsbolag, skolor och föreningsliv:
"I Göteborg förekommer omfattande samarbete mellan Säpo och kommunala bostadsbolag för att leta efter blivande terrorister."
Idag vet alla att ett stort antal svenska ungdomar – inte minst från Göteborg – åkt ner till Syrien och Irak för att slåss för bland annat den extrema terrorrörelsen Islamiska staten.
I april 2008 anordnade Kaplan ett möte i riksdagen på temat "Yttrande- och religionsfrihet – broar till förståelse?". Bland de inbjudna talarna fanns representanter från Europeiska fatwarådet och Federation of Islamic Organizations in Europe, FIOE. Båda organisationerna är en del av Muslimska brödraskapets internationella nätverk. Brödraskapet kan beskrivas som själva prototypen för en islamistisk organisation. Vice ordförande i FIOE är för övrigt moderate riksdagsmannen Abdirisak Waberi, tidigare ordförande i Islamiska förbundet.
Efter att han 2011 bjudit in antisemiten och terroristsympatisören Yvonne Ridley till riksdagen bad Kaplan om ursäkt för att han "brustit" i sin bakgrundskontroll.
"Person ska inte bjudas in till Riksdagen av mig om hen inte tagit avstånd från uttalanden som kan tolkas som antisemitiska (el islamofoba)", skrev Kaplan på Twitter.
Värt att notera är detta "som kan tolkas" – Kaplan håller öppet för att det skulle vara oklart huruvida Ridley verkligen uttalat sig antisemitiskt.
I vida islamistiska kretsar är Yvonne Ridley något av en celebritet. Att Kaplan med sin bakgrund skulle vara ovetande om vem hon är och vad hon står för förefaller minst sagt osannolikt.
Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner avfärdade Nalin Pekguls debattartikel med "svammel och trams".
Partiets gruppledare Maria Ferm twittrade: "Pekguls artikel om Mehmet Kaplan är en av de vidrigaste jag läst."
Kaplan kallade kritiken "svepande anklagelser".
Försvar som inte imponerar.
Kaplan har en bakgrund i islamistiska organisationer, umgås i islamistiska kretsar, har återkommande förringat islamistisk extremism och försvarat radikaler.
Det gör honom inte nödvändigtvis till islamist, men det talar inte heller till hans fördel. Eller Miljöpartiets.
Gå till toppen