Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Med dansen som vapen

Tjugo par fötter stampar ilsket i takt i golvet medan musiken dånar ur högtalarna.
Här spelar LL Dancestudio in en video mot mobbing och utanförskap.

Lina Larsson i Kävlinge är känd för att alltid ha något nytt på gång. Nu har hon satt samman en dansföreställning mot mobbing och utanförskap. När Sydsvenskan kommer på besök ska dansen spelas in på video för att sedan läggas ut på dansskolans hemsida.
Låten hon valt heter Armé och är gjord av Alina Devercerski.
– Jag tycker texten i låten är viktig. Den handlar om att man inte ska hata någon men ändå stå upp för den som blir mobbad för något.
Som syn för sägen har hon med några funktionshindrade ungdomar på scenen. Johanna Heger, Niklas Ahlfors och Ken Andersson har alla dansat i flera år. De låter inte sina funktionshinder stoppa dem från dansen.
När de går ut på scenen under en banderoll med "Vi gillar olika" visar de att de hör hemma här. Bland dem som är "vanliga"!
– Det är viktigt att alla får vara med. Jag vet att det finns de som blivit utskrattade när de kommit till Nova i Lund för att fika och tvingats lämna platsen. Det handlar om orättvisor i samhället och jag vill visa att alla kan vara med och ska vara med, säger Lina Larsson.
Och alla är med. Från kortväxta och funktionshindrade till tjejer och killar från 10 år och uppåt.
När musiken går igång blir alla ett och ger allt de kan. Även när det är dags för femte omtagningen.
Men hur får man idén till en sådan föreställning?
– Jag har tänkt på det ett tag. Det var i samband med att jag lärt känna folk och hört deras historier som kände att jag måste göra något och det här är mitt sätt, säger Lina Larsson.
Föreställningen har redan spelats en gång för publik under Lunds kulturnatt. Nu är meningen att alla ska kunna se den när videon läggs upp på dansstudions hemsida. Fast att gå så längt som till att lägga ut den på Youtube vill inte Lina Larsson.
– Det finns alltid människor som ser det på fel sätt och det vill jag inte, säger hon innan det är dags för ännu en omtagning.
Gå till toppen