Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Uruselt och dåligt för jobben i Skåne"

Ett dråpslag för skånskt näringsliv, eller en nödvändig åtgärd för miljön? Åsikterna går isär om beskedet att Bromma flygplats kan läggas ned.

I veckan meddelade Stockholms rödgröna majoritet att de vill lägga ner Bromma flygplats för att bygga bostäder på området. Beskedet får nu skarp kritik av riksdagsledamot Mats Persson (FP), från Skåne.
– Jag är inte bara lite kritisk. Det här är helt uppåt väggarna. Det är uruselt och mycket dåligt för jobben i Skåne, säger han.
Från Skåne går idag flyg till Bromma både från Malmö Airport och från Ängelholms flygplats. Enligt Mats Persson är många skånska företag beroende av att snabbt kunna ta sig till och från Stockolm med flyg.
– Jag är särskilt kritisk till att beslutet kommer långt innan alternativ, som till exempel höghastighetståg, existerar. Det finns ingen bra realistisk möjlighet för dem som ska till Stockholm över dagen.
Att det går att flyga från Skåne till Arlanda ser han inte som något alternativ. Resvägen är längre och Kullaflyg från Ängelholm trafikerar bara Bromma. Att lägga ner flygplatsen påverkar skånska företag negativt och i förlängningen också jobben, menar han.
– Det här är ett exempel på att Miljöpartiets principer om att vara emot flyg går före möjligheten för människor och företag att ha en bra förbindelse till Stockholm, säger han.
Skånska Karin Svensson Smith (MP), ordförande för riksdagens trafikutskott håller inte med.
– Nej, vi ska snabba på tågtrafiken. Vårt första fokus är att vi bygger en höghastighetsbana.
Hur länge kommer det att dröja innan vi har höghastighetståg mellan Skåne och Stockholm?
– Det vet jag inte, men redan idag finns det nattåg. Tar man nattåget kommer man alltid i tid.
Fast det går fortfarande fortare att flyga?
– Vi har ett flyg i Sverige som är miljömässigt ohållbart. Det regionflyg som behövs i dag och som finns på Bromma ska få plats på Arlanda istället.
Gå till toppen