Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Claes Hedlund, hur länge har du varit ordförande?

Claes Hedlund, 68 år, från Moderaterna som i veckan återvaldes till ordförande i kommunfullmäktige vid första mötet för den här mandatperioden.

Bild: Moderaterna
Hur länge har du varit ordförande?
– Sedan den 1 november 1998. Jag har suttit i fullmäktige sedan 1976. Då var jag trettio år.
Minns du det första beslutet du var med om att klubba igenom?
– Det kommer jag inte ihåg på rak arm. Men ett av de stora besluten som togs 1976 var att bygga på den goda åkerjorden på Vinstorpsområdet.
Vad innebär det att vara ordförande i fullmäktige?
– Som ordförande företräder man hela kommunfullmäktige, inte bara sitt eget parti. Alla ska behandlas på ett sjyst sätt. Framför allt är det fria ordet viktigt. Som ordförande får man aldrig kväva det fria ordet.
– Sedan är det viktigt att den som pratar håller sig till ämnet och inte spårar ur och börjar prata rikspolitik i talarstolen. Det hör inte hemma i kommunfullmäktige.
Hur gör du om någon inte håller sig till ämnet?
– Då knackar jag lite försiktigt med klubban så att den som talar förstår. Och om ledamoten inte förstår det så får jag be vederbörande att hålla sig till ämnet. I allra värsta fall får man ajournera sammanträdet men det har vi aldrig behövt göra.
– Vi har en väldigt fin ordning i Lomma. Folk kommer i god tid, handhälsar och går runt.
Kan du berätta lite om dig själv?
– Jag har bott i Bjärred sedan 1972. Jag är gift, har två utflugna barn och fem barnbarn. Jag har varit regionchef för arbetsgivarorganisationen Almega så jag har förhandlat i hela mitt liv.
Har du några intressen?
– Politik och bilar. Jag har ett stort motor- och bilintresse och står som ägare till fyra bilar. Till vardags kör jag Mercedes.
Vid mötet valdes Moderaternas Mozhgan Zachrison till förste vice ordförande och Socialdemokraternas Karl-Gustav Nilsson till andre vice ordförande.
Claes Hedlund valdes till ordförande i kommunfullmäktiges valberedning. Han är även ålderspresident, det vill säga den som suttit längst av alla i fullmäktige.
Gå till toppen