Sverige

Mysigt sätt att varva ner ihop

De allra flesta skånska föräldrar läser för sina barn minst en gång i veckan. Det är ett mysigt sätt att varva ner och umgås inför läggning, säger föräldrar på Malmö stadsbibliotek.

Marwa Ashur brukar gå till Malmö stadsbibliotek med barnen Elin, 3 år, och Ayman, 4,5 år, ett par gånger i veckan. Alexander Hovden, sex månader, i mamma Clara Holmqvists famn till höger.Bild: Peter Frennesson
– Alfons.
Ayman Ashur, 4,5 år, tvekar inte. Han har en klar favoritbok framför andra.
Han besöker bibliotekets barnavdelning ett par gånger i veckan med mamma eller pappa och sina två småsystrar, Elin, 3 år, och Aya, tio månader. I dag är hela familjen med.
Föräldrarna läser också hemma för barnen. Det blir sagor både på svenska och arabiska.
– Vi brukar läsa med alla tre barnen tillsammans, säger mamma Marwa Ashur. Oftast blir det innan de ska sova. Ibland är det barnen som säger: "Vi kan hämta boken".
Andelen föräldrar som läser för sina barn är en av de siffror som överraskat författarna till Folkhälsorapporten "Barn och Föräldrar i Skåne 2014" positivt.
Av de tillfrågade föräldrarna till fyraåringar svarade nio av tio att de läser för sina barn minst en gång i veckan.
Bland mammor och pappor med åtta månader gamla barn läser sju av tio lika ofta.
Bland fyraåringarna är den i särklass vanligaste kvällsrutinen att läsa eller titta i en bok. Mer än sju av tio gör det.
– Vi har som läggrutin att ta fram en bok och ta det lugnt tillsammans, säger Clara Holmqvist, mamma till Alexander Hovden, sex månader.
Han kravlar runt på läshörnans mjuka, gröna matta och sträcker sig efter de utspridda böckerna.
– Att läsa är ett mysigt sätt att umgås. Det riktar fokus mot något och jag pratar med honom hela tiden. Han kan känna, bita, dra och peka.
Clara Holmqvist tycker det är viktigt att inte alltid hamna framför teven eller andra skärmar.
– Det är lätt att barn blir distraherad av bilder som rör sig framför dem.
Treåriga Liv Drottsäter och hennes lillasyster Lykke, 1,5 år, springer omkring bland bokhyllorna.
– Liv och jag läser två böcker varje kväll, säger pappa Daniell Drottsäter. Då hinner vi varva ner och vara tillsammans. Fast någon dag i veckan är vi så trötta att vi bara somnar i soffan.
Lykke får höra sagor på andra tider. Än så länge är vällingflaskan hennes viktigaste kvällsrutin.
– Att vi började läsa böcker på kvällen beror nog på minnen från när jag själv växte upp av den där stunden tillsammans. Det var ett skönt sätt att somna på.
Region Skånes enkätundersökning visar också att två tredjedelar av föräldrarna till fyraåringar och närapå alla med bebisar leker med sina barn varje dag.
Daniell Drottsäter leker med sina döttrar fem av sju dagar i veckan, bedömer han. Om det hinns med beror på när han kommer hem från jobbet.
– Kommer jag hem sent har den lilla ibland somnat.
Leken är ett bra sätt att lära känna varandra, tycker han.
– Vi busar, kittlas och jagar varandra. Vi gömmer oss under täcket, leker tåg med stolarna och du lagar mat åt pappa. Eller hur Liv?
Gå till toppen