Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Olof Åkerlund: Fiktionen talar bäst för sig själv

I Jorge Luis Borges novell ”Biblioteket i Babel” omnämns en 410 sidor lång bok som enbart består av upprepningar av bokstavskombinationen MCV. Nu har denna märkliga bok förflyttat sig från fiktionens rike till sinnevärlden. Norrköpingsförfattaren Melker Garay har helt enkelt gjort slag i saken och förlaget Norén & Slottner har givit ut den.
Argentinske författaren Jorge Luis Borges levde mellan 1899 och 1986.Bild: Lufti Özkök
Jag är svag för idén, men hade det inte varit bättre om boken hade stått utan författare? Som om föremål ur litteraturhistorien utan någon förklaring började dyka upp i den så kallade verkligheten. Det låter fantastiskt, som en Borges-novell.
Istället åtföljs boken av en liten essä som i detalj vill förklara verket. Det handlar om bildningsförfallet, nyttosamhället och den litterära kvaliteten. Trist återgivna självklarheter som lägger sig som ett lager av grått biblioteksdamm över boken. Låt litteraturen vara ifred! vill man utbrista.
För fiktionen talar bäst för sig själv, inte minst Borges ”Fiktioner” som är ett universum i pocketformat nära dig. Vidareutbildning finns i den Borges-bok, som ingår i Harold Blooms serie Modern Critical Views (och den som gillar mysterier kan fundera på hur det förkortas).
Gå till toppen