Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

"Vi vill skapa en plats, inte bara en adress"

På tisdag invigs fastighetsjätten Vasakronans skånska profilprojekt, Mobile Heights Center. Anna Stenkil på Vasakronan har drivit omvandlingen av Sonys stängda lokaler till ett öppet kontorshus för små och stora företag.

"Jag åker mycket mellan Lund och Malmö i jobbet. Sedan i somras kör jag en elhybrid som tar mig fram på ett miljövänligt sätt. Det är viktigt för mig."Bild: Jenny Leyman
Hur gick dina tankar när Mats Ekstrand, vd på Mobile Heights, ringde dig förra sommaren och presenterade idén om ett kontorshotell i Sonys gamla lokaler?
– Vi träffades och hade ett väldigt spännande samtal om vad man skulle kunna göra. Den här satsningen kändes rätt för både fastigheten och platsen i regionen. Mobilhöjden är stor i Lund, det är teknik som funnits här länge och som vi såg kunde fortsätta finnas här framöver.
Vilka frågetecken hade du då?
– Ett frågetecken handlade om vad vi skulle döpa huset till. Från början var vi oroliga för att folk inte skulle förstå skillnaden på medlemsföretaget Mobile Heights och fastigheten Mobile Heights Center. Alternativet hade varit att hyra ut utan att döpa byggnaden, men då blir det inte en plats. Vi vill skapa en plats, inte bara en adress.
Vad har du för förväntningar på invigningen?
– Jag hoppas och tror att det kommer mycket folk till invigningen. Vi vill ju visa omvärlden hur det ser ut i det här huset som vi har jobbat så länge med. Hyresgästerna som redan finns där kommer att ställa ut och bjuda in för att visa upp sitt företag.
Hur stor del av lokalerna är uthyrda i dag?
– Av det som Sony lämnade den första januari i år är nästan hälften uthyrt. Sigma Connectivity är största hyresgästen tillsammans med Mapci och Tech Mahindra.
När räknar du med att huset ska vara fullt uthyrt?
– Jag tror att det kommer att ta två till tre år med den takten företag flyttar in i regionen. Vi har visat lokalerna för flera mellanstora företag de senaste veckorna så jag ser att det finns ett stort intresse i regionen för den här typen av lokaler. Jag hoppas att jag kan berätta om någon ny hyresgäst på tisdag.
Ert största innehav i Lund är Sonys huvudkontor, ett bolag som haft stora neddragningar de senaste åren. Vad tror du om mobilbranschen i regionen?
– Det viktiga är vad som kommer ut från de andra bolagen runtomkring, uppstartsföretagen som kommer med nya idéer och ny teknologi. Vi måste ta tillvara på det som finns och se till att det finns möjligheter att utvecklas i den här regionen.
Innan du började på Vasakronan arbetade du på Wihlborgs i Lund, framförallt med Ideons lokaler. Hur känns det att vara tillbaka i samma företagsmiljö?
– Det är kul och jag tror att det är en stor fördel att jag vet hur det fungerar i den här typen av miljöer. För mig var det en självklarhet att vi skulle ha ett kontorshotell.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det allra bästa med mitt jobb är att få möta alla företag som hyr av oss. Det är stimulerande att lära sig om en ny hyresgäst och att vara med och bygga deras verklighet.
Vad är ditt drömprojekt?
– Vi har ett pågående projekt som jag gillar mycket. Det handlar om hållbarhet och miljösmarta lösningar. Vi håller på att sätta in laddstolpar till elbilar i garaget på Triangelns köpcentrum där försörjningen kommer från vår solcells­anläggning på fastigheten intill. På sikt är tanken att vi ska ha egna solcellsanläggningar på olika håll i våra fastigheter där laddstolparna försörjs av vår egen solenergi.

Anna Stenkil

Bor: I Genarp.
Titel: Affärsområdeschef kontor på Vasakronan Öresund.
Ålder: 46 år.
Familj: Man och tre vuxna döttrar.
Bakgrund: Började karriären som sekreterare på ett uthyrningsföretag. Läste in en utbildning till marknadsekonom på IHM Business School samtidigt som hon arbetade heltid på ett fastighetsbolag. Har därefter arbetat som platschef på Proffice och förvaltningschef på Wihlborgs.
Styrelseuppdrag: Fastighetsägarna och Citysamverkan i Lund.
På fritiden: Kör mountainbike och racercykel flera gånger i veckan. Har cyklat Gotland 360 två gånger, kört tre Vätternrundor och en Cykelvasa.
Gå till toppen