Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen varning trots 37,4 millimeter regn

Översvämmade källare, avstängda vägar och trafikolyckor. Än en gång togs Skåne på sängen av ett oväder. 

Lund leder den skånska regnligan med 37,4 millimeter regn från klockan åtta på söndagsmorgonen till klockan åtta på kvällen. Därmed överskreds SMHI:s gräns för vad som rättfärdigar en varning om rikligt regn - över 35 millimeter inom loppet av tolv timmar.
– I modellerna som vi använder för att ställa prognosen så såg det inte ut som att det skulle gå över den nivån, därför kom ingen varning, säger Lovisa Andersson meteorolog på SMHI.
En rad andra orter har även de fått rikligt med regn: 33,5 millimeter föll i Falsterbo, Hörby fick 30,8 och Malmö 28,4.
Konsekvensen blev hundratals samtal till SOS där ett 30-tal av dem ledde till utryckningar av räddningstjänsten. En bilist i Arlöv fick på söndagseftermiddagen räddas ur sin bil på Segevägen under E22, där vattnet stod upp över halva bildörren i en vattensamling. Strax innan klockan 20 fördes en chockad man till sjukhus efter att fått simma iväg från sin bil efter att den hade fastnat i en viadukt under E22 vid Rolsberga.
Ingen människa skadades allvarligt trots ett antal trafikolyckor som ett resultat av vattenplaning, många fastigheter fick dock vattenskador, framförallt i trakterna kring Lund.
– Vi är bara kvar på en plats nu, en förskola på Stora Råby byaväg där en jordvärmepanna är hotad av vattnet, sa Mats Nilsson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd, på söndagskvällen.
Redan på eftermiddagen stängdes Svanevägen i Lund av och cyklister med barncykelkärra sågs bära sina barn över vattenmassorna.
– Det är lite mycket nu. Det är tredje gången på tio dagar som kommunen spärrat av, sa Magnus Jannert som bor i Lund.
Han tyckte att det var bra att kommunen spärrade av, men att insatserna inte alls räckte till.
Regnet upphörde helt över större delen av Skåne vid sjutiden på kvällen. Enligt SMHI väntas dock mer under natten. Uppemot 15 millimeter till kan falla på sina ställen under måndagen.
Redan före söndagens oväder låg sydvästra Skåne på en regnmängd under den första 18 dagarna av oktober som är tre gånger så hög som månadens genomsnitt.
– Vi har ytterligare ett nytt regnområde som närmar sig under senaste delen av tisdagen. Över lag ser det ut att bli en småostadig vecka, säger Lovisa Andersson på SMHI.
Sedan tidigare har SMHI även utfärdat en klass 1-varning med anledning av risk för kuling under natten till måndag. Varningen avser Skagerack och Kattegatt samt de södra och sydöstra delarna av Östersjön.
Avspärrningar:
• Polisen spärrade av E6/Västkustvägen vid Arlöv, där en bil fått vattenplaning och kört av vägen vid halv sex-tiden på söndagskvällen. De två personerna som fanns i bilen behövde ingen sjukvård och bilen bärgades från platsen. Ett körfält är öppnades sedan i södergående riktning, men vägen stängdes av helt i båda riktningar vid klockan halv åtta. Den beräknas öppnas upp igen 05.00.
• Under söndagskvällen var E22 avstängd mellan trafikplats Rolsberga och Fogdarp. Efter midnatt släpptes trafiken på igen och ska förhoppningsvis flyta som vanligt under måndagsmorgonen.
• Väg 11 är översvämmad i höjd med Kyrkheddinge vilket påverkar trafiken i båda riktningarna. Enligt Trafikverkets prognos så har vattnet flutit undan tidigast 06.00 i morgon bitti. Vägen är för närvarande dock inte helt avstängd.
• Segevägen i Arlöv spärrades av sedan en kvinna kört fast i vattenmassorna och fått hjälpas ur sin bil av räddningstjänsten.
• Väg 17 är avstängd mellan Snogeröd och Fogdarp. Enligt Trafikverket pågår ingen omledning runt avspärrningen.
• Nedfarten från Inre ringvägen till Sallerupsvägen i Malmö stängdes av sedan en större vattensamling bildats.
• Ett flertal mindre vägar, bland annat söder om Vellinge och utanför Höör blev också helt översvämmade under eftermiddagen.
Trafikverket uppmanar alla att ta det lugnt på vägarna.
 
Gå till toppen