Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Strävhårig högtid i hundväder

FN, kvinnorna, far och mor, de vänsterhänta, Montessorilärarna, kanelbullen, hackkorven och många fler har det.
Nu kan även alla strävhåriga foxterrier och deras ägare sälla sig till dem som har en egen temadag.

Samling inför den första strävhårigafoxterrierdagspromenaden någonsin i Pildammsparken. Så väl fyrfota som tvåbenta deltagare passade på att bekanta sig i regnet.Bild: Lars Brundin
Hundägare är ett tufft släkte som inte viker ner sig för dåligt väder.
Det blev uppenbart när ett trettiotal personer, och nästan lika många hundar, på söndagen mötte upp i Pilsdammsparken i Malmö för att högtidlighålla den första Strävhåriga foxterrierns dag någonsin.
En promenad runt dammen i hällande regn och efterföljande fika – den senare dock under tak vid Margaretapaviljongen – stod på programmet.
– Som hundägare är man van, konstaterade Lena Lundström som bjudit in Sydsvenskan att närvara vid den smått historiska tilldragelsen.
Rasen är inte någon av de vanligare i Sverige.
– Det finns 635 hundar och 560 ägare i hela landet, berättade Jan Boberg som tillsammans med hustrun Christina stod för planeringen av träffen i Malmö.
Liknande sammankomster hölls även i Uddevalla och Stockholm.
I Umeå fick man dock ställa in på grund av långa avstånd mellan både tvåbenta och fyrfotade deltagare.
Evenemangen ordnades inom ramen för Strävhåriga Foxterrierklubbens verksamhet.
Utöver olika träffar och aktiviteter främjar man även intressegemenskap genom fyra utgåvor per år av klubbtidningen Strävaren.
Lena Lundström förklarade gärna varför det ska vara just en strävhårig foxterrier.
– Det är en pigg och glad hund med lagom format som inte fäller hår. Den är också väldigt elegant och vacker att titta på.
– På 40- och 50-talen var det n jobbig och ganska ettrig ras på grund av inavel. Eftersom gränserna numera är öppna har vi fått en helt annan population. Därför är rasen numera en trevlig familjehund, även om den har väldigt mycket energi.
Gå till toppen