Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Blocket-bedrägerier förklaras med spelmissbruk

Åklagaren yrkar ett års fängelse för en 31-årig man som nu står åtalad i en bedrägerihärva med presentkort, datorer, mobiltelefoner och bolagsaffärer.

Bild: Ingvar Karmhed (arkiv)
Rättegången har pågått i fyra dagar, utöver slutpläderingen som hölls på måndagsförmiddagen.
Förhandlingarna har handlat om hur 31-åringen annonserade på Blocket om presentkort för resor. Godtroget betalade flera personer 16 000 kronor för presentkort som de aldrig fick.
På liknande sätt annonserade och sålde han aktiebolag som inte existerade.
–  Tanken var endast att få in snabba pengar, sa åklagare Magnus Johansson under måndagens slutplädering.
Under rättegången förnekade mannen brott när det gäller de annonserade aktiebolagen. Att bolagen inte levererades, trots att han fått pengar för dem, förklarades med att det dök upp andra saker som hindrat honom och att uppsåtet inte var att luras.
Ett av de större misstänkta bedrägerierna handlar om ett köp av ett kreditvärdigt företag i saneringsbranschen.
Den 7 februari 2012 överlät bolagets ägare företaget till 31-åringen med löfte om en senare betalning på 450 000 kronor. Men säljaren fick aldrig några pengar och ägarförhållandet, som 31-åringen skulle meddela Bolagsverket, skedde inte.
Med det solida företaget som täckmantel köpte 31-åringen på kredit mobiltelefoner, datorer och bonuscheckar.
Tio dagar efter affärsuppgörelsen med den förra ägaren till bolaget, grep polisen 31-åringen som därpå häktades misstänkt för bedrägeri.
– Handlingarna till Bolagsverket skulle han skicka in samma dag som han greps. Genom häktningen med fulla restriktioner, var han förhindrad att fullfölja planerna han hade med företaget, sade mannens försvarare, advokat Mats Håkansson.
Bland åtalspunkterna står en rad trafikbrott. Ett handlar om grovt rattfylleri som 31-åringen erkänner. I ett annat fall förnekar han och menar att han satt i bilen för att ladda mobiltelefonen.
Om mannen anses skyldig ska han, enligt Mats Håkansson, dömas till skyddstillsyn med vård för sitt drog- och spelmissbruk.
Dom meddelas den 3 november.
I ytterligare ett mål är 31-åringen misstänkt för att ha köpt bilar av privatpersoner utan att betala för dem. Det är oklart när det ska upp i tingsrätten.
Gå till toppen