Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Från Baltiskan till Bjärred

Fasaden målades om till jubileumsfesten i augusti. 1964 köpte Åke och Pirkko Sjöström det vitputsade huset. Då visste de inte att huset varit med på Baltiskan.

Huvuddelen sticker upp som ett torn bland villorna i gamla Bjärred. En stor hund vankar runt i trädgården. Här bor paret Sjöström med de tre vorstehhundarna Jäkel, Toppo och Tuloa.
För lite mer än hundra år sedan stod huset i Pildammsparken i Malmö och var utställningspaviljong för Svenska Bryggareföreningen under Baltiska utställningen. I byggnaden visades det senaste inom bryggerinäringen.
Men när Baltiskan var över såldes huset. Enligt Malmö museer köptes det av en Lundafamilj som lät bygga upp det igen i Bjärred för att ha det som sommarhus.
– Det är egentligen ett trähus som man plockade ner del för del, säger Åke Sjöström, som tagit plats i en av fåtöljerna i vardagsrummet.
Här är högt i tak och på väggarna hänger jakttroféer och bilder på familjens hundar genom åren.
– 2000 totalrenoverade vi utsidan och knackade ner all puts. När putsen var borta och träet syntes såg det ut som ett hus på ryska tundran. Det var räligt, säger Åke Sjöström.
En del detaljer finns kvar som visar husets ölhistoria. En kolonn är utsmyckad med sädesslagen humle och korn och pryds av bokstäverna SB, Svenska Bryggareföreningen.
– Vi har ägt det här huset i femtio år. Vår dotter heter Boel och hon sa alltid: Det här är mitt hus eftersom det står BS där, säger Pirkko Sjöström.
Paret har en dotter till, Anna, och familjen bodde i Östersund i Jämtland innan de hamnade i Lund på grund av Åke Sjöströms jobb som jägmästare.
Det var han som fick syn på annonsen i Sydsvenskan.
– Något utöver det vanliga, stod det. Jag hade aldrig varit i Bjärred då och jag åkte hit och tittade. Jag slog till, berättar Åke Sjöström.
– Du köpte huset utan att jag hade sett det, påpekar Pirkko Sjöström.
– Det var vågat av mig, svarar Åke Sjöström snabbt.
De tog över huset efter tv-hallåan Barbro Egelberg, som ägt det bara en kort tid.
– Renoveringsbehovet var stort. Här fanns inget badrum. Vi badade barnen i en balja med hål i botten som fick stå över en golvbrunn, säger Pirkko Sjöström.
Så mycket mer om husets historia efter Baltiskantiden känner de inte till. Under en period, mellan 1972 och 1986, hyrde de ut det och bodde då istället på Löddesborgs gods.
Men efter det har de bott och arbetat i gamla Bjärred.
Pirkko Sjöström plockar fram boken "Officiell berättelse öfver Baltiska utställningen i Malmö 1914" där ett kapitel handlar om Svenska Bryggareföreningens paviljong.
I boken kallas vardagsrummet för förrum och det är inte helt lätt att känna igen sig. En väggmålning har försvunnit men de småspröjsade fönstren har fått vara kvar. Enligt museets informationsblad är de och ytterdörren typiska för 1910-talets jugendstil.
Arkitekten Albin Brag ska också ha varit inspirerad av skånska medeltida kyrkor när han ritade det vitputsade huset.
– Jag älskar de här fönstren. Fönsterputsningen talar vi tyst om men man måste inte ha dem så välputsade, säger Pirkko Sjöström.
I augusti i år ställde de till med stor fest för att fira att huset fyller hundra och att de varit ägare till det i femtio år.
De har renoverat huset i flera omgångar. De har också byggt till ett annex på baksidan. Verandan och balkongen kom till innan de flyttade in. Inför hundraårskalaset nyligen målades utsidan om.
– Vi ville att det skulle vara i tipp topp skick till jubileet. Det här huset har en sådan atmosfär, du anar inte. Våra barnbarn älskar att komma hit och koppla av. Men det är inget man städar på tjugo minuter, säger Pirkko Sjöström.
– Det är ett unikt hus, säger Åke Sjöström.

Baltiska utställningen

Utställningen ägde rum i Malmö mellan den 15 maj och den 4 oktober 1914. Sverige, Danmark, Tyskland och Ryssland deltog.
I Svenska Bryggareföreningens paviljong visades dåtidens trender inom bryggeribranschen. Byggnaden ritades av arkitekten Albin Brag.
Gå till toppen