Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kan man blinka hela vägen till Bornholm?

Staffan Håkansson, styrelsemedlem i arrangemanget "Österlen lyser" som i år försöker få med Bornholm i firandet genom att blinka till dem på söndagens avslutning.

– Man kan parkera på något säkert ställe mellan Skillinge och Simrishamn, så riktar man en bilstrålkastare eller något annat starkt ljus mot Bornholm. Klockan 19 på söndag blinkar vi till dem, klockan 19.01 blinkar de tillbaka, och klockan 19.02 blinkar vi alla så mycket vi kan.
Kan man se ett blinkande ljus hela vägen till Bornholm?
– Jadå.Bornholm ligger så nära Skåne att en klar dag går det att se enskilda byggnader i Rönne. När jag var där i onsdags kunde jag se silhuetten på Stenshuvud. Vi gjorde också ett försök med att blinka för nio år sedan, och då fick jag höra att det syntes tydligt.
Får ni bornholmarna med er på idén?
– Jag tyckte att de verkade intresserade, så jag hoppas på ett stort engagemang där också. Längs Bornholmskusten ligger små byar på rad. Det kan vara mysigt att gå ut och blinka där på söndagskvällen.
Vad ser du annars fram emot under Allhelgonahelgen och Österlen lyser?
– Invigningen i Kivik på fredagen, de kan säkert hitta på något fantastisk. Annars har varje by ansvar för sitt eget program. I år är det över femtio byar som deltar.
Gå till toppen