Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De är redo för rotfestival i Kävlinges nya kulturhus

När Pär Hyberg insåg hur festivalfattig hösten är fick han en idé: varför inte satsa på en musikfestival i Kävlinge på hösten?
På lördag är det dags.

Fyra män och deras musikmaskiner. Johan Bandling Melin, Pär Hyberg, Jonas Jirhamn och Andreas Wolke uppträder alla med sina band på Rootsfestivalen i Kävlinge på lördag.Bild: Håkan Röjder
Att få alla olika band att ställa upp har inte varit några problem. De är alla glada åt att få spelningar.
– Det är precis som Pär säger svårt att hitta spelningar på hösten och vintern, förklarar The Original Five-medlemmen Johan Bandling Melin.
Han ingår i en av de sex akterna som dyker upp på Lilla Kulturhusets scen på lördagskvällen. De övriga är Turf Rollers från Danmark, New Sunny Side Ramblers, The Hyberg Family, Blind Reverend Mac Robertson och Andreas Wolke.
Det blir en helkväll med allt från country till bluegrass och oldtime, som är en riktigt gammal form av amerikansk folkmusik där det ofta ingår en fiol.
Den har Jonas Jirhamn tagit med sig till kulturhuset när Sydsvenskan träffar några av artisterna. Han är ende svensk i det danska bandet Turf Rollers.
– Det är ett bra instrument att ha med på scenen för att visa att alla band inte låter likadant, menar han och drar med stråken öger fiolen i armvecket.
Samtidigt menar alla deltagare att deras musik överlappar varandra eftersom det rör sig om amerikansk så kallad rootsmusic.
Men vilka ska då komma och lyssna på banden?
– Naturligtvis är alla välkomna och vi har märkt att musiken även tilltalar allt fler yngre till exempel de som lyssnar på First Aid Kit, säger Pär Hyberg.
Alla band kommer att få mellan 30 och 45 minuter på scen vilket gör att kvällen kan bli lång.
– Dessutom hoppas vi på några olika jam. Det kan vara så att några sitter och jammar i cafeet samtidigt som ett band spelar på scenen i det andra rummet. Dessutom hoppas vi kunna avsluta med att alla band spelar tillsammans i finalen. Det kan bli kul, lägger han till och får medhåll av de andra.
En lång musikkväll tarvar förstås något i magen och Pär Hyberg har sett till att Tempokocken Jakob Hargne kommer och lagar mat.
– Jag hade tänkt att han skulle laga typisk sydstatsmat men själv är han mest inne på soulfood så det är vad som serveras, säger Pär Hyberg.
Däremot blir det ingen öl eller vin till maten.
– Vi har valt att hålla festivalen utan alkohol eftersom det blir enklast så, förklarar han.
Istället blir det musiken som ska ge ruset och Pär Hyberg uppmanar alla som vill att ta med egna instrument.
– Gärna en kontrabas. Inget av banden tycker det är kul att släpa runt på en sådan eftersom den tar så mycket plats. Fast även om du bara har ett munspel är det välkommet. Huvudsaken är att folk kommer hit på lördag.
Då är frågan hur stor publiken blir på lördag?
– Jag vet inte. Det är många som är positiva tii festivalen men sedan gäller det att de tar sig hit också.

American Roots Mini Festival

Var: Lilla Kulturhuset på Mejerigränd i Kävlinge.
När: Lördag 25 oktober kl 18.
Deltagare: The Original Five, Turf Rollers, Blind Reverend Mac Robertson, New Sunny Side Ramblers, Andreas Wolke och The Hyberg Family.
Hur musiken låter kan du som läser det här höra på sydsvenskan.se där det finns ett klipp med några medlemmar ur de uppträdande banden.
Gå till toppen