– Det är ingen enskild händelse som gjort att vi är i gång igen. Vi tycker att det borde finnas tillräckligt med föräldrar som bryr sig och engagerar sig för barn och ungdomar så att vi kan ha det här löpande hela tiden, säger Linus Svensson, tvåbarnspappa och Lommabo.
I augusti gick Rebecca Jergmo och Christel Johnsson ut med ett upprop på Facebook för att hitta andra som också ville starta nattvandrandet igen. Linus Svensson var en av dem som hakade på.
Annons
Annons
Nattvandrarna turas om enligt ett schema. Sex-sju fredagar eller lördagar har en grupp på 3-5 personer varit ute sedan nystarten.
De utgår från fritidsklubben på Pilängsskolan och går mot centrum och vidare till boulebanan, Fladängsskolan, Karstorpsskolan, Statoil och McDonald's.
– Vi börjar vid nio och säger att vi ska gå så länge det behövs. Vi har väl inte varit ute längre än till midnatt eftersom det har varit väldigt lugnt, säger Linus Svensson.
Vad har ni fått för respons av de ungdomar ni träffat?
– Mycket positiv. De flesta stannar och pratar och är väldigt trevliga, säger Linus Svensson.
– Att nattvandra handlar inte om att vara polis och jaga ungdomar och ta ifrån dem alkohol. Vi ska finnas där som ett stöd och prata med dem om alkohol, droger eller andra ungdomsrelaterade frågeställningar, säger han.
Runt trettio vuxna har engagerat sig hittills. Linus Svensson efterlyser fler.
– Vi skulle behöva vara minst dubbelt så många. Gärna upp mot 80-90 för att det ska flyta på smidigt, säger han.
Genom stiftelsen Nattvandring har Lommagruppen fått röda jackor och en mobiltelefon. Kommunen står för simkortet. Stiftelsen sponsras av olika företag.
– Om det inte händer någonting när vi är ute så är det alldeles utmärkt. Då har vi bara promenerat och haft trevligt. Om det finns ungdomar som behöver hjälp så är det bra att vi är där, säger Linus Svensson.