Åsikter

Läsartext: Passiv rökning är visst farligt

Hängivne rökaren Per Flodberg skriver att det inte finns någon signifikant medicinsk undersökning som visar samband mellan passiv utomhusrökning och rökningsrelaterade skador. Detta är helt fel. Det finns flertalet signifikanta medicinska studier som visar att utomhusrökning kan vara farligt och att det kan finnas ett samband mellan passiv utomhusrökning och rökningsrelaterade skador. Här finns en av tio undersökningar som jag kan tipsa om: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22484462.
Miljarder och lite till används för att vårda alla rökare som dagligen söker sjukvård, skriver Ardavan Khoshnood.Bild: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Vidare menar Flodberg att rökare berikar statskassan med miljarder och dör i förtid. Tråkigt nog är det så att rökare dör i förtid. Men att de skulle berika statskassan är nog en sanning med modifikation, för dessa miljarder och lite till använder vi relativt fort på alla rökare som dagligen söker sjukvården med sjukdomar och komplikationer som är kostsamma att behandla. Tyvärr!
Per Flodberg påpekar att ingen klagade på 1960-talet och att det bidrog till utbredningen av rökning. Och han har rätt. Där måste även vi läkare ta på oss en del ansvaret. Men nu klagar vi och försöker göra det rätta. Gör det du med!
Ardavan Khoshnood
läkare och ledamot i polisnämnden (KD)
Gå till toppen