Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Han är dansbandskungen i Vellinge

I storstäder, eller för den delen i Vellinge, väcker Magnus Meinert kanske inte så mycket uppmärksamhet. Men på mindre orter med levande danstradition vänder sig folk om efter honom.
I storstäder, eller för den delen i Vellinge, väcker Magnus Meinert kanske inte så mycket uppmärksamhet. Men på mindre orter med levande danstradition vänder sig folk om efter honom. Men det höll på att bli en mäklare av den lovande dansbandskungen.

I tre år hann Magnus Meinert arbeta som mäklare. Sen kom recessionen. Men det var inte huvudskälet till att han bestämde sig för att byta karriär, igen. Han saknade musikerlivet för mycket.
– När man stått på scenen och haft framgångar och fått den kicken så letar man efter en liknande kick på annat håll. När jag var inne i mäkleriet var det en kick att få en bra affär, men det var ändå inte som när man stod i en fullsatt lokal och visste att alla var där för ens skull.
2011 startade Magnus Meinert och tre andra musiker dansbandet Voize. I fjol var de med i Bingolottos Dansbandskampen och blev ett namn även utanför dansbandskretsar.
Den gångna sommaren har varit hektisk med spelningar ungefär varannan dag och ofta långa resor i Voize-bussen. Nästa års kalender börjar redan bli fulltecknad.
– Det känns bra. Arrangörer och publik börjar känna oss. Jag brukar säga att vara dansbandsmusiker är att vara hälften musiker, hälften psykolog. Många öppnar upp sig och berättar om sina liv.
Så här på hösten är det lågsäsong på dansbanorna. Magnus Meinert passar på att gå genom ekonomi och sköta kontakter med bokningsbolag, låtskrivare och producenter. Men några resor blir det varje vecka, inte minst med Ålandsfärjorna.
– Det är tur att de finns för de försörjer en stor del av Sveriges band. Det är de spelningarna som gör att man kan ha detta som heltidsjobb.
Voize har vid det här laget avancerat till ett av båtarnas stjärnband vilket innebär bättre betalt och faktiskt även bättre hytter.
– Det är konstigt att de skiljer på det. Men vi har som alla andra fått harva oss upp. Vi var ett nytt namn för tre år sedan.
Magnus Meinert växte upp i Tygelsjö och började spela tidigt. Men att det skulle bli dansband var inte självklart. Själv lyssnade han mest på 60-talsmusik.
– Mina föräldrar lyssnade mycket på dansband. Vi hade alltid Svensktoppen på hemma på söndagarna. Men när jag gick musiklinjen på gymnasiet var dansband absolut inte accepterat, det var rosa kostymer och dåliga texter. Men attityden har förändrats. Jag har också blivit säkrare i mig själv. Dansband är mitt liv idag.
Efter gymnasiet fick Magnus Meinert plats som sångare i det väletablerade bandet Sannex. Karriären pekade uppåt. Magnus kallades för "den nye Magnus Carlsson" och nominerades bland annat till årets sångare innan han 2005 valde att hoppa av. Dansbandsprinsen började läsa till mäklare.
– Den ena anledningen var att jag ville skaffa en högskoleutbildning att ha som trygghet. Den andra var att jag fått reda på att jag har en sjukdom, Crohns sjukdom, som är stressrelaterad och för att lära mig hur den fungerar var det inte ultimat att hela tiden vara på turné.
Men det blev alltså bara tre år i branschen. Nu är allt fokus på Voize.
– När jag mådde som sämst, 2010, och låg på sjukhus i en månad med allvarlig blodförgiftning, hann jag tänka på vad som är viktigt i livet.

"Musiken förde oss på sätt och vis samman"

Förra sommaren gifte sig Magnus Meinert med Josefin. Hon är från Skellefteå och att de överhuvudtaget träffades har de musiken att tacka. Magnus spelade på Casinot i Sundsvall när hon råkade vara där med sina tjejkompisar. Men det blev inte mycket mer då. "Vi lade ner det, det var 150 mil mellan oss". Men av en osannolik eller sagolik slump möttes de igen bara en kort tid senare när Magnus gjorde en liten Norrlandsturné och Josefin kände igen affischnamnet och sökte upp honom.
Gå till toppen