Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya företag ska skapas ombord på Sundsfärja

Öresundsregionens nästa tillväxtraket skapas kanske på Scandlinesfärjan Tycho Brahe i helgen. Då ska ett femtiotal personer med företagsdrömmar tura mellan Helsingborg och Helsingör i 54 timmar.

Rune Gregers Meyer, en av initiativtagarna till Startup Weekend Øresund.Bild: Privat
"Startup weekend" är ett internationellt koncept som lanserades av den ideella organisationen UP Global i Seattle 2008. Idén är att samla utvecklare, designers och affärsfolk och utmana dem att tillsammans utveckla nya affärsidéer på 54 timmar.
Sedan starten har över 200 000 Startup weekends arrangerats i mer än 100 länder vilket har lett till bildandet av omkring 16 000 uppstartsföretag.
– Det är ett kraftfullt redskap. 36 procent av dessa uppstartsföretag överlever de första tre månaderna och det är en bra siffra, säger Rune Gregers Meyer, en av initiativtagarna till Startup Weekend Øresund.
Han har arrangerat Startup weekends tidigare i både Köpenhamn och Berlin. Nästa helgs arrangemang är dock det första verkligt internationella eftersom det äger rum ombord på en båt.
– Det är det första någonsin som sker till havs. Scandlines har lånat oss en av sina färjor, säger han.
Sedan rättar han sig. I själva verket är det restaurangutrymmet Scandlines har upplåtit åt evenemanget.
Färjan kommer att åka fram och tillbaka mellan Helsingborg och Helsingör enligt normal tidtabell vilket innebär att "vanliga passagerare" kan komma förbi och se hur projekten utvecklar sig.
– På det sättet blir det lite interaktivt också.
Rune Gregers Meyer organiserar eventet tillsammans med Henrik Rørbæk och Ken Torpe Christoffersen. Idén uppstod ur en rad möten i Helsingborg och Helsingör om den långsamma integrationen mellan Danmarks och Sveriges näringsliv.
– Alla initiativ de senaste åren har varit toppstyrda och politiska idéer har inte kommit folket till del. Det här är en gräsrotsrörelse som försöker öka integrationen i regionen genom att angripa problemet från andra hållet, säger Rune Gregers Meyer.

Startup Weekend Øresund

Äger rum på en färja mellan Helsingborg och Helsingör den 24 och 26 oktober.
På 54 timmar ska utvecklare, designers och affärsfolk tillsammans utveckla nya affärsidéer.
Arrangörerna räknar med mellan 60 och 100 deltagare.
Sponsrar gör Scandlines, Væksthus Hovedstadsregionen, Øresundskomiteen, Cphbusiness, Helsingør Kommune och Dansk Iværksætterforening.
Gå till toppen