Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Det är vårt ansvar att alltid reagera och agera

Ibland finns det ingenting som gör så ont som sanningen. Och den sanning som en fjortonårig Lundaflicka har berättat om i Sydsvenskan (Åsikter 22/10) skär genom märg och ben. I texten berättar hon om sitt löfte till skolan, att fortsätta gå dit trots att varje dag är ett helvete på jorden på grund av mobbningen. En hemsk känsla av hopplöshet genomsyrar flickans berättelse, och man vill bara skrika: Stopp! Nej! Så här får det inte vara!
Över 60 000 barn är mobbade i Sverige, skriver Lars Arrhenius, generalsekreterare för Friends. Han vill att alla vuxna ska lova att göra mer för dessa barn.Bild: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Mobbning. Det är ett ord som många har en relation till men ibland känns det som att vi glömt bort ordets sanna innebörd. Och ingenting jag skriver här kan träffa lika hårt som flickans berättelse från verkligheten.
”Jag lovar att försöka stå ut med att vara ensam varje rast och att låtsas inte höra när de andra pratar och skrattar åt mig. Jag lovar att inte berätta mer för mina lärare, för de kan inte göra mer, de har försökt. Jag lovar att försöka att inte berätta mer för min mamma, för hon gråter och kan inte sova mer.”
Det finns minst 60 000 barn i Sverige som kan känna igen sig i meningarna ovan. Så många barn är det som är mobbade i Sverige. Så många barn är det som behöver vuxnas stöd mer än någonsin. För det är vuxnas ansvar att stoppa mobbning. Det får aldrig vara så som flickan beskriver, att vi inte kan göra mer.
Vuxenvärlden kan alltid göra mer. För skolan handlar det om att ha ett förebyggande arbete mot mobbning. Att se barnen, stanna upp, ha kunskap och kompetens att agera. Innan, under och efter. För föräldrar handlar det om att lyssna på sina barn, och även om att veta sina rättigheter – om ditt barn är mobbat är skolan skyldig att agera. Händer det ingenting så gå vidare till kommun eller huvudman. Som en sista utväg anmäl till Barn- och elevombudet.
För våra beslutsfattare handlar det om att prioritera frågan och se till så skolor har rätt förutsättningar att jobba förebyggande. Där kom nyligen regeringen med en positiv nyhet genom de pengar som avsätts i budgeten för en stärkt elevhälsa. Vi hoppas på att se fler sådana initiativ från politiskt håll i framtiden. Elevhälsan är en otroligt viktig del i det förebyggande och akuta arbetet mot mobbning som ska omfatta hela skolan.
Men inte bara skolan måste engagera sig för att stoppa mobbning. Det här berör hela samhället. Barn, unga, föräldrar, syskon, medmänniskor. Jag vet att många som läser det här själva har egna erfarenheter av mobbning, vare sig de var utsatta, utsatt andra eller har sett det hända.
Om du som vuxen hade kunnat gå tillbaka till ditt fjortonåriga jag, hade du då lovat dig själv att fortsätta gå till skolan trots all mobbning, hade du lovat dig själv att sluta mobba eller hade du lovat dig själv att sluta titta på?
Oavsett vilket löfte du hade avgett då så har du en ny chans nu. Du kan som vuxen lova att alltid agera när du ser mobbning inträffa, så att inget barn ska behöva fortsätta att gå till skolan trots att varje dag är ett helvete på jorden. Lars Arrhenius
generalsekreterare Friends
Gå till toppen