Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

En historisk dumhet

Dumheten kännetecknas inte så mycket av illvilja som av kortsiktighet och brist på perspektiv. Att göra stor skada kräver varken stort engagemang eller stora medel.

Olof Åkerlund.
Det sägs ibland att vi lever i dumhetens tid, men frågan är om inte varje tid har varit korkad på sitt eget sätt. Dumheten förföljer människan och den kännetecknas inte så mycket av illvilja som av kortsiktighet och brist på perspektiv. Att göra stor skada kräver varken stort engagemang eller stora medel.
I regeringens nya budget finns ett skolboksexempel: man flyttar med lätthet 10 miljoner kronor till ESS i Lund och tar från samma utgiftsområde först 12 och sedan ytterligare 10 miljoner från de anrika Medelhavsinstituten i Aten, Rom och Istanbul. I klarspråk lägger man ner dem, vad det verkar utan motivering, utan utredning och utan eftertanke.
De tre instituten har sedan 20-, 40- och 60-talen varit hem för tvärvetenskaplig antikforskning, utbildning och kulturverksamhet. De ansvarar för arkeologiska samlingar och bibliotek. De ger Sverige gott renommé och tillgång till platser som varit avgörande i mänsklighetens historia. Allt detta hotas nu.
Lyckligtvis har den nonchalanta formuleringen i budgeten väckt ilska från många håll och namninsamling pågår. Det finns anledning att ropa högt och ihärdigt. Dövhet och tröghet kännetecknar också dumheten, oavsett vid vilken tidpunkt i historien den framträder.
Gå till toppen