Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Fridolin: Det är mitt och skolans ansvar att se till att din situation förbättras

Gustav Fridolin skriver till mobbade "Flicka i årskurs åtta".

Mobbning kan sätta djupa spår och är helt oacceptabelt i skolan. Gustav Fridolin, lärare och utbildningsminister, reagerade starkt på den text av ”Flicka i årskurs åtta” som vi publicerade i onsdags. ”Vi får aldrig se åt andra hållet”, skriver han. (På bilden: Anna Odell, tillbaka i sin gamla skola tillsammans med Rikard Svensson. I filmen ”Återträffen” skildrade hon sina erfarenheter av mobbning.)Bild: TRI ART FILM
Det som ”Flicka i årskurs åtta” skriver i Sydsvenskan (Åsikter 22/10) är en av de starkaste och samtidigt mest smärtsamma texter jag har läst. Den beskriver en verklighet som vi vet finns, och vi får aldrig se åt andra hållet. Man ska vara trygg när man går till skolan. Man ska aldrig behöva vara rädd för att utsättas för kränkningar eller mobbning. Klarar vi inte det, kommer vi aldrig att klara kunskapskraven.
Sydsvenskans initiativ #MINSKOLA är ett fantastiskt initiativ för att få till ett positivt samtal om svensk skola. Jag är glad för att den gav mig en anledning att som individ fundera över hur jag kan bidra till att skolan blir en bättre plats för både personal och elever.
Men individuell reflektion får inte leda till att det blir otydligt var ansvaret för skolan ligger. Jag sjönk genom jorden när jag läste flickans ”löften” om hur hon skulle agera för att hantera en vardag i skolan som för henne upplevs som ett helvete.
Det är inte ditt fel. Det är inte ditt ansvar att se till att din situation förbättras. Det är mitt. Det är mitt ansvar att se till att kommunerna, rektorerna, lärarna och annan personal i skolan har de rätta förutsättningar för att se varje elev.
I den nya regeringens budget lägger vi fram förslag som vi vet kan ha effekt för att motverka mobbning, och i bästa fall upptäcka den innan den ens inträffar. Vi satsar pengar på fler anställda i skolan, så att lärarna får mer tid för eleverna och så att eleverna kan få den uppmärksamhet och det stöd de behöver. Vi stärker elevhälsan, som ofta är och ska vara en motor i skolornas arbete för trygghet. Och vi satsar också på kompetensutveckling av både lärare och rektorer.
Skolan är den plats dit våra barn och unga går för att möta livet. Det mötet ska aldrig vara en stängd dörr, ett hånskratt, kränkande ord eller slag. Det är vuxenvärldens ansvar, det är skolans ansvar, det är mitt ansvar.
Gustav Fridolin (MP) utbildningsminister
Gå till toppen