Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Glömda minnen från Kongo i dokumentär

För femtio år sedan tjänstgjorde de som FN-soldater i Kongo. I dokumentärfilmen "Kongoveteranerna" får vi följa med tillbaka.
– Jag har aldrig berättat för någon tidigare vad som hände i Kongo, säger Åke Ohlsson.

De var tusentals unga svenska män som anmälde sig till den fredsbevarande styrkan i Kongo, som skulle bli en av Sveriges mest dramatiska FN-insatser. 1960 hade landet förklarat sig självständigt från Belgien och efter det följde år av oroligheter. Mitt under krisen omkom också FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld i en flygplanskrasch.
De svenska soldaterna fick en mer aktiv roll än först tänkt i Kongo. De blev inblandade i eldstrider och gisslantagningar.
En av soldaterna var Åke Ohlsson från Asarum i Blekinge.
– Jag har aldrig pratat om Kongo. Man har gömt undan det totalt. Det var andra tider då när vi kom hem, det var inget man pratade om, säger han.
Frilansjournalisten Marika Griehsel träffade på Kongoveteranerna första gången när hon visade en annan av sina filmer på Armémuseum. När hon fick höra om resan de planerade kände hon direkt att det skulle bli ett reportage.
Tjugo medlemmar i vänföreningen för Kongoveteraner gjorde en resa tillbaka, nu femtio år senare. Marika Griehsel var med på resan och fick följa gruppens skumpiga väg tillbaka till minnena. Hon fick också se besvikelsen när de konstaterade att inte mycket förbättrats i landet.
– Det berörde mig mycket under resan. Katastrofalt dålig infrastruktur. Ingen ordning. Jag blev väldigt besviken, säger Åke Ohlsson om resan till Kongo.
Marika Griehsel berättar att de flesta av veteranerna aldrig pratat med någon om sina upplevelser.
– Flera av dem hade inte berättar någonting om den här tiden ens för sina anhöriga. Jag kände att den här berättelsen kommer inte att leva vidare om den inte berättas, säger Marika Griehsel.
Åke Ohlsson berättar att han har känt att det är svårt att berätta för dem hemma i Sverige, som aldrig varit med om krig, hur det var i Kongo. Men när han nu tillsammans med andra veteraner fick chansen i och med tv-dokumentärer, kändes det skönt att prata.
– Det har nog faktiskt varit nyttigt för mig. Och förhoppningsvis kan det göra nytta för många andra. Det är kanske inte så farligt att prata ändå, säger Åke Ohlsson.
Idag hoppas Marika Griehsel att man arbetar med hemvändande soldater på ett annat sätt. En förhoppnings är att filmen ska visa vikten av att prata om det man varit med om.
– Jag känner ett ansvar och stort förtroende att få berätta den här berättelsen. Jag hoppas att det ska leda till ett samtal om vad det innebär för människor att bli utskickade i fredsbevarande styrkor, säger hon.

Kongobataljonerna

Under Kongokrisen 1960-1964 skickade Sverige nio bataljoner för att vara en del av FN:s fredsbevarande insats. Totalt drygt 6 000 svenska soldater.
De hamnade i flera eldstrider och flera soldater blev tillfångatagna som gisslan.
Totalt förlorade 19 svenskar livet under insatsen. Ett 40-tal skadades.
En svår uppgift svenskarna hade var att försöka upprätthålla ordning i ett enormt läger med cirka 40 000 flyktingar som hastigt växte upp under bara två veckor under 1961.
Filmen "Kongoveteranerna" sänds i SVT2 torsdag 23 oktober kl 20 och visas även på lördag kl 16.25 och söndag kl 23.50 i repris i samma kanal. Filmen kan också ses på SVT Play.
Gå till toppen