Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skolsamarbete ska tamattelektionerna vidare

Mattearena och hundramatta. De orden fick Veronika Petrekova och David Havelka lära sig mer om igår. De båda pedagogerna från Klicek-skolan utanför Prag besöker den här veckan skolorna i Borgeby.

Besöket bygger på ett samarbete mellan Rotaryklubbarna i Lomma-Bjärred och Prag och innebär starten på projekt Klicek.
Idén till samarbetet kommer från Erica Michalek, Rotarymedlem och Bjärredsbo med rötter i Tjeckien. Hennes son bor i Prag och barnbarnet Tobias, som har läs- och skrivsvårigheter gick först i vanlig skola.
– Det var katastrof för honom. Han hängde inte med. När han skrivit en rad hade de andra barnen skrivit en halv sida, säger Erica Michalek.
Tobias började på Klicek, en skola för barn som har svårt att läsa och skriva.
På så vis fick Erica Michalek kontakt med Veronika Petrekova och David Havelka på skolan och tanken föddes om ett utbyte mellan skolan i Tjeckien och Rutsborgsskolan och Montessori Bjerred.
Hela den här veckan besöker pedagogerna från Klicek Borgeby-skolorna för att se hur undervisningen går till.
Igår eftermiddag var det treorna och fyrorna på Montessori Bjerred som fick besök under en mattelektion.
Majken Petersson och Tilde Lindstedt i fyran satt vid hundramattan.
– Man lägger upp kort med tal från ett till hundra. Sedan tar man kort och ställer frågor till varandra. Till exempel: Vilka tal är delbara med fyra? sa Tilde Lindstedt.
Vid mattearenan stod en grupp och lärde sig ental, tiotal och hundratal med hjälp av mattan i olika färger.
– Jag vet inte mycket om Tjeckien. De har ett rätt bra fotbollslag, sa William Engdahl i fyran.
Att ta med sig nya metoder för att lära ut just matte är viktigast för Veronika Petrekova och David Havelka. Han har noterat att barnen är motiverade i sitt skolarbete.
– Jag har också sett att lärarna och rektorerna här har samma problem som vi har. Vi är inte ensamma och det motiverar mig, säger David Havelka.
Gå till toppen