Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anders Sultan: "Väldigt bra resultat"

Silvermedlet är effektivt mot cancer. Det vidhåller Anders Sultan när vi ringer upp och söker hjälp. Beskedet blir ett annat när han får veta att det är en reporter han talar med.

Officiellt skyltar Ion Silver inte med sina medicinska avsikter.Bild: Albin Brönmark
Vi ringer upp Anders Sultan på ett mobilnummer registrerat på Ion Silver. Först presenterar vi oss som den person vars påstådda svårt bröstcancersjuka släkting han gett behandlingsråd i flera Facebook-meddelanden.
Anders Sultan bekräftar vår konversation och utvecklar varför hans produkt Ionosil, baserad på kolloidalt silver, hjälper mot cancern. Han refererar till en terapeut som har sett "väldigt bra resultat" på kvinnor med bröstcancer.
– Och när man har sprayat brösten och gjort indränkta omslag så att det får tränga in i brösten, så har de här (knölarna) spontant försvunnit, säger Anders Sultan.
Du råder henne också att dricka det. Hur kan det hjälpa?
– Då får du ut silverjonerna i blodet så att de kan neutralisera svampar och virus. Det erkänner ju sjukvården själv, att virus kan ge upphov till cancer är väldigt känt, svarar han och nämner specifikt bröstcancer.
Är det många som gör som jag, tar kontakt direkt med dig?
– Det är en hel del ibland, absolut. Speciellt i Facebook-gruppen. Det är många som skriver öppet också, ställer frågor och får lite goda råd.
Vi berättar för Anders Sultan att han i själva verket pratar med en reporter. Han hävdar nu att han skriver i gruppen som privatperson och att medlet endast marknadsförs som vattenreningsprodukt.
Vi kan visa upp mängder av exempel där du marknadsför det som effektivt mot sjukdomar.
– Jo men om du tittar på vad som skrivs där är det erfarenheter från användarna själva. Det finns en hel del länkar till studier och referenser, som Leeds-studien där en forskargrupp tittar på silverjoner och dess effekt på cancer, svarar Anders Sultan.
Anders Sultan bryter mot läkemedelslagen inte bara med sina egna påståenden, utan också genom att hänvisa till dessa användarberättelser och studier. Det har Maria Gustafsson, apotekare och utredare på Läkemedelsverket, redan konstaterat. Därför att det är en del i hans marknadsföring av Ionosil. Nu tillbakavisar hon också hans påstående om att han skulle kunna vara aktiv i gruppen som privatperson.
– Säljer man en produkt så har man den rollen. Det går inte att byta roll och säga att man är en privatperson, säger Maria Gustafsson.
Läkemedelsverket har tidigare (2006) tvingat Ion Silver att ta bort användarberättelser från sin hemsida eftersom dessa bröt mot läkemedelslagen. Och nu överväger man alltså agera mot företaget igen.
Anders Sultan anser att man måste göra skillnad på vad ett medel marknadsförs som – i hans ögon alltså vattenreningsprodukt – och vad det kan användas till.
– Facebook-gruppen är en diskussionsgrupp för att förmedla erfarenheter och kunskap om vad man kan använda det här till förutom till vattenrening. Silverjoner, silvernanopartiklar i vatten har ju svamp-, virus- och bakteriedödande effekt och det går att använda till väldigt mycket, säger han.
Vad Anders Sultan syftar på här får vi inte veta. Vi får heller inte svar på alla de andra frågor vi tänkt ställa. Han tackar först ja till en längre intervju, men säger sig sedan inte ha tid förrän fem dagar senare. Tidningen anser att vi gav honom rimlig tid för att ställa upp före planerad publicering.
Gå till toppen