Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tusentals sjuka får falskt hopp

Det får inte ens säljas som kosttillskott. Trots det påstår Anders Sultan att hans kolloidala silver hjälper mot cancer och en lång rad andra sjukdomar.

Kolloidalt silver är förbjudet som livsmedel. Kroppen kan ta skada, enligt svensk medicinsk expertis
Detta har tvingat Ion Silver i Löddeköpinge att klassa om egentillverkade medlet Ionosil till vattenreningsprodukt. Officiellt är det också så det saluförs på företagets hemsida och på etiketter.
Men i en sluten grupp på Facebook, "Kolloidalt Silver 2.0", sker något helt annat.
Gruppen har på drygt ett år lockat till sig 19 000 medlemmar. Sjuka personer vädjar om hjälp i en strid ström av inlägg. Initiativtagaren Anders Sultan, tillika vd för Ion Silver, talar sig inom gruppen varm för kolloidalt silver i allmänhet och Ionosil i synnerhet.
Han lovar bättring, i vissa fall till och med bot, mot en lång rad mer eller mindre allvarliga sjukdomar.
Och han ger specifika råd om behandling.
Cancer, malaria, reumatism, bältros, KOL, twar, borrelia, MS... Totalt 30 användningsområden listas.
Det egna medlet marknadsförs med information om återförsäljare. I Facebookgruppen lägger Anders Sultan också ut långa standardsvar. I dessa finns dels "användarberättelser" från privatpersoner som säger sig, eller tror sig, ha blivit friskare tack vare kolloidalt silver. Dels länkar till utländska studier som påstås styrka de medicinska effekterna.
Medlemmarnas tacksamhet är stor. Men det finns även många som ifrågasätter honom efter uteblivet resultat – och uttrycker oro för farliga biverkningar.
Medicinska experter är heller inte imponerade.– Det här är sagor. Han utnyttjar människor som är i ett väldigt sårbart läge, säger Maria Gustafsson, apotekare och utredare på Läkemedelsverket.
Särskilt konkret är Anders Sultan när det gäller cancersjukdomar.
Till exempel får en medlem med tjocktarmcancer beskedet att det finns "stor chans" att få resultat om han dricker kolloidalt silver. Mannen rekommenderas också att spruta in medlet i ändtarmen.
Hoppet tänds även när vår reporter tar sig in i gruppen och får direktkontakt med Anders Sultan.
Vi gör det under ett påhittat användarnamn vars kvinnliga släkting är svårt sjuk i bröst- och levercancer. Varken operation eller behandling med cytostatika har hjälpt, hävdar vi. Läkarna har gett henne kort tid kvar att leva.
Anders Sultan svarar att han inget kan lova. Men att det är värt att ge det "en rejäl chans" och hoppas på effekt.
Förutom att dricka kolloidalt silver och hälla detta i ett varmt bad, rekommenderar han henne att dränka kompresser med medlet. Kompresserna ska appliceras utanpå bröstvävnaden. "Ju oftare desto bättre".
"Silverjonerna tränger genom vävnaden och neutraliserar många gånger underliggande problematik", skriver Anders Sultan till vår person och tillägger att det inte finns några biverkningar.
Han hävdar också att silverjoner kan både stoppa och ta bort cancer, enligt amerikansk forskning på 1980-talet. Samt att en studie i Leeds visat att silver har en många gånger bättre effekt på cancertumörer än etablerad behandling med cytostatika.
Slutligen får vi en lista på återförsäljare av Ionosil. Köper vi det därifrån kan han "garantera kvaliteten".
Anders Sultan saknar helt vetenskapliga belägg för sina påståenden, konstaterar Läkemedelsverket.– Han bryter mot läkemedelslagen genom att påstå att det hjälper mot sjukdomar, säger Maria Gustafsson.
Lagbrottet sker även när Anders Sultan hänvisar till användarberättelser och när han talar sig varm för kolloidalt silver generellt, tillägger hon.– Det är en del i hans marknadsföring.
Maria Gustafsson betonar att ett medel måste vara godkänt och klassat som läkemedel för att man ska kunna hävda att det har medicinska effekter. Omfattande och kostsamma studier krävs fram till ett eventuellt godkännande.
I Sverige finns det inte något godkänt läkemedel med kolloidalt silver. Däremot används silver som sårbehandling i vissa medicintekniska produkter.– Systemet i Sverige bygger inte på att olika försäljare hävdar olika saker med hjälp av diverse studier de kan hitta, säger Maria Gustafsson och fortsätter:
– Det vore otroligt sorgligt om detta gör att någon person avstår från att få vetenskapligt beprövad behandling.
Ion Silver marknadsför även andra egna produkter på liknande sätt. Men vi har i vår granskning valt att inrikta oss på kolloidalt silver/Ionosil.
Läkemedelsverket överväger nu att agera mot företaget.– Vi kan förhindra vid vite att han upphör med den här marknadsföringen, säger Maria Gustafsson.
Ion Silver i Löddeköpinge omsatte 8,5 miljoner kronor 2013. Det var nästan en fördubbling jämfört med året innan. Vinsten ifjol var en miljon kronor.

Detta är kolloidalt silver

Kolloidalt silver är silverpartiklar och silverjoner i metallisk form som svävar fritt i vatten. Medlet som Ion Silver tillverkar och saluför (Ionosil) består till 99,999 procent av avjoniserat vatten, enligt företagets beskrivning. Samt av 10 ppm kolloidalt silver, vilket motsvarar 0,01 gram per liter vatten. Silvret består till 80 procent av joner och 20 procent nanopartiklar. Det ryms flera miljarder silverpartiklar i en ask med storleken en gånger en millimeter, enligt företaget.

Fler olagliga påståenden

Här är fler olagliga påståenden av Anders Sultan i slutna gruppen "Kolloidalt Silver 2.0" på Facebook. KS står för kolloidalt silver:
Malaria: "Ionosil både förebygger och botar Malaria. Brukar ta ett par teskedar morgon och kväll, det räcker", skriver han.
Borrelia: "skadar inte att ge lite Ionosil så att eventuella borreliabakterier eller virus har en chans att neutraliseras."
Lungproblem, KOL, bronkit: "Behandlas effektivt med en inhalator/nebulisator där man inhalerar silverjonerna direkt i lungorna ..."
Ulcerös kolit, Crohns med flera tarmsjukdomar: "Där kan jag se en anledning att behandla med KS i vatten."
Reumatism, Bechterew och fibromyalgi: "Många blir bättre i sin reumatiska värk med hjälp av KS ..."
Multipel skleros, MS: "De flesta med progressiv MS upplever att sjukdomen kan stanna av och åtminstone inte bli sämre."
Bältros: "Bältros behandlas både oralt och genom KS-indränkta omslag."
Gå till toppen